Rašljani: Započela izgradnja mekteba

Rašljani: Započela izgradnja mekteba

U džematu Rašljani se danas, kopanjem temelja za zgradu mekteba, počelo sa realizacijom projekta na čijem se planiranju i prikupljanju sredstava za realizaciju radi skoro dvije godine. Blizu 140 m2 iskoristivog prostora bit će stavljeno u funkciju uspješnijeg i kvalitetnijeg izvođenja mektebske nastave i rada sa mladima u ovom džematu. U pomenutom prostoru će se nalaziti mektebska učionica pored koje će biti velika divanhana koja će biti stavljena na raspolaganje mladima koji će konačno imati adekvatan prostor u kojem svoje vrijeme mogu kvalitetno provesti. Osim pomenutih sadržaja zgrada mekteba će imati i prostore čija kvadratura je neznatno manja od pomenute a koji su neophodni za normalno funkcioniranje jednog džemata kao što su kancelarije, mokri čvorovi, kotlovnice i ostave.

Vrijedi istaknti kako je u ovom džematu u posljednjih 10 godina pozitivan prirodni priraštaj što dodatno opravdava ulaganje u infrastrukturu ovakvog tipa.

Dio sredstava koji je planiran za prvu fazu izgradnje obezbijeđen je donacijom Vlade Brčko distrikta i prilozima džematlija džemata Rašljani. Radove će izvoditi firma VHZ-BAU d.o.o čija ponuda o izvođenju radova je prihvaćena kao najpovoljnija.

mekteb_3d