Rijeke: Održana tribina na temu: “Muslimani u traganju za identitetom”

Rijeke: Održana tribina na temu: “Muslimani u traganju za identitetom”

Još jedna u nizu tribina održanih u džamiji džemata Rijeke upriličena je u subotu, 12. januara 2019. godine poslije jacije-namaza.

Kako je ranije i najavljeno predavanje je održao Idriz ef. Bešić, glavni imam Medžlisa IZ-e Gunja a govorio je na temu: “Muslimani u traganju za identitetom.”

Tribina je otvorena učenjem ajeta Časnog Kur’ana a učio ih je Sabahudin ef. Ravkić te uvodnim obraćanjima hafiza Ismail ef. Čehića, domaćina džamije te glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa ef. Gobeljića.

Na ovim prostorima Idriz-efendija slovi za veoma otvorenog i direktnog intelektualca koji je i u ovoj prilici uputio niz jasnih i nedvosmislenih poruka prisutnim džematlijama.

Govoreći o identitetu i onome što su njegovi sastavni dijelovi Idriz-efendija je vjeru postavio na najznačajnije mjesto kada je u pitanju identitet Bošnjaka.

Posebnu pažnju u govoru o identitetu muslimana ovih prostora Idriz-efendija posvetio je pitanju kompleksa niže vrijednosti ističući kako se muslimani ovih prostora nemaju potrebu nikome pravdati niti se pred bilo kim osjećati manje vrijednim.

I na ovoj tribini među prisutnima dominirala je mlađa populacija što svakako ohrabruje nadu u svjetliju budućnost muslimana ovih prostora.