Rijeke: Projekat obnove džamije u toku

mr. hfz. Ismail ef. Čehić

Rijeke: Projekat obnove džamije u toku

Džamija u Rijekama jedan je od mlađih gradskih džemata u Brčkom. Nedovršen džamijski objekat je u potpunosti porušen u proteklom ratu, a nakon kojeg je na istom mjestu donacijom Saudijske Arabije sagrađena nova džamija. Džemat broji oko 400 domaćinstava. Prije nekoliko godina ukazala se potreba za renoviranjem i nadogradnjom džamije s obzirom na oštećenja ključnih elemenata infrastrukture, kao i potrebe za savremenijim objektom u kojem bi sprovodili vjerske i kulturne aktivnosti. 2014. godine, uz pomoć donacija priteklih od strane naših vakifa u potpunosti smo obnovili i modernizirali džamijski suteren koji se sastoji od učionice, multimedijalne prostorije, mokrog čvora i abdesthane.

Obnova džamije je trenutno u fazi izmjene stolarije (prozori i vrata), a budući da su, umjesto ploče na džamiji, donacijskim sredstvima postavljenje rigips ploče, u fazi smo prikupljanja sredstava za izgradnju adekvatnog krova kako bi se obezbijedio adekvatan boravak vjernicima i sprovođenje zadatih aktivnosti, naročito u zimskom periodu. Također, važan projekat je instalacija grijanja na čvrsto gorivo (pelet). Navedene aktivnosti ubrajaju se među prioritete.

U plan obnove ubraja se i munara koju je primjetno nagrizao zub vremena, potom kvalitetnija zvučna instalacija, džamijski enterijer (mihrab, minber, ćurs) i ostali elementi koji se mogu detaljnije vidjeti u PLANU OBNOVE koji je u prilogu ovog teksta.

ZAŠTO SMO SE ODLUČILI ZA OVAJ PODUHVAT?

Izgradnja naših džamija i njihovo uljepšavanje nije cilj sam po sebi. Džamije su Allahove kuće u kojima se približavamo Njemu i tražimo samo Njegovo zadovoljstvo, te se duhovno i intelektualno usavršavamo. Time smatramo da se džamije trebaju graditi i usavršavati shodno potrebama, odnosno aktivnostima koje se u njima sprovode.

rijeke2U našoj džamiji, pored redovnih  (pet dnevnih namaza u džematu, džume, bajrami, teravih namazi, mektebska nastava) sprovodimo značajan broj pratećih aktivnosti kako bi poboljšali kvalitet našeg duhovnog i kulturnog bića.

UKRATKO PREDSTAVLJAMO NAŠE AKTIVNOSTI

Među aktivnostima ističemo Halku kira'eta i hifza Časnog Kur'ana, koju u saradnji sa Fondacijom Hifz Časnog Kur'ana iz Sarajeva uspješno sprovodimo već tri godine. Za to vrijeme u džamiji u Rijekama smo izveli na desetine novih učača Kur'ana, te jednog hafiza Kur'ana, a nekoliko njih već uspješno korača putem do ove časne titule. U sklopu Halke Kur'ana ativna su dva odjeljenja: muško i žensko. Cilj nam je da ovim putem vjernicima ovog kraja približimo Časni Kur'an i učinimo korak više na putu oživljavanja Allahovog govora u Brčkom koje je u nedavnoj povijesti bilo baštinik hafiza i alima.

Da se ne bi zadržali samo na razini učenja Kur'ana, već ga što bolje razumjeli i pristupili praktičnoj primjeni Allahove Upute, u našoj džamiji ponedjeljkom i utorkom održavamo kurs arapskog jezika, a svakog četvrtka nakon akšam namaza  predavanja iz tefsira (tumačenje Kur'ana), te druženja u znaku Allahovog govora. Ove aktivnosti predvode imam džamije mr. hfz. Ismail Čehić i hfz. Zahida Čehić, prof.

Svakog drugog petka organiziramo druženja i predavanja samo za žene, s ciljem oplemenjivanja stubova naših porodica, naših majki, kćerki i sestara. Aktivnosti za ženski dio džemata, uključujući i već spomenute kurseve kira'eta i arapskog jezika za žensko odjeljenje predvodi hfz. Zahida Čehić, prof.

rijeke3

Pored navedenog, periodično organiziramo tribine i predavanja s vjerskim, naučnim  i kulturnim predznakom.

Pri našem džematu aktivan je i omladinski krug putem kojeg, pored navedenih aktivnosti, sprovodimo i niz humanitarnih akcija kao što su pomaganje ugroženima, bolesnicima, stipendiranje učenika i studenata, te ostale aktivnosti kojima se trudimo biti od koristi društvu i pojedincu.

U mjesecu Ramazanu, uz Allahovu pomoć, treću godinu zaredom (pored uobičajenih ibadeta) u našoj džamiji se uči i hafiska mukabela, kursevi Kur'ana, prije teravih namaza se održavaju predavanja, te zajednički iftari i druženja za postače.

Da bi na adekvatan način sprovodili navedene, ali i aktivnosti koje planiramo realizirati u budućnosti uz Allahovu odredbu, neophodan je odgovarajući ambijent i funkcionalan prostor. Stoga smo se i odlučili na poduhvat unapređenja džamijskog objekta.

Pozivamo sve zainteresirane da finansijskim i moralnim angažmanom pomognu u izgradnji našeg vjerskog i kulturnog centra, te na taj način doprinesu kreaciji i razvoju pozitivnih vrijednosti naše mladeži, društva i pojedinca, a u konačnici postizanja Allahovog, dž.š., zadovoljstva. Svim vakifima i donatorima će u znak zahvalnosti biti uručene vakufname i zahvalnice. Molimo Allaha, dž.š., da sve one koji na bilo koji način doprinose boljem radu našeg džemata umnogostruči nagradu.

ZA SVE INFORMACIJE MOŽETE SE OBRATITI NA BROJEVE TEL:

062 458 100

061 844 981

060 35 08 777

 

PLAN RENOVIRANJA I UNAPREĐENJA DŽAMIJSKOG OBJEKTA U RIJEKAMA

  1. SUTEREN DŽAMIJE
  2. ULAZ I KLANJAČKI PROSTOR (MESDŽID)
  3. MUNARA
  4. VANJSKI DIO DŽAMIJE
  5. OZVUČENJE
  6. GRIJANJE

SUTEREN DŽAMIJE

1.      Izmjena stolarije ·         16 prozora

·         7 vrata

IZNOS KM:
2.      Radovi u učionici i biblioteci ·         Glazura i parket

·         Podno grijanje

·         Izmjena rasvjete

IZNOS KM:
3.      Radovi na čajnoj kuhinji ·         Ugradnja ventilacije

·         Fasadni radovi

·         Ugradnja elemenata

·         Izmjena rasvjete

IZNOS KM:
4.      Renoviranje mokrog čvora ·         Izmjena pločica u abdesthani i toaletima (muški i ženski)

·         Izmjena sanitarije u abdesthani i toaletima (muški i ženski)

·         Ugradnja tuš kabine i bojlera

·         Izmjena rasvjete

IZNOS KM:

ULAZ I KLANJAČKI PROSTOR (MESDŽID)

Ulaz ·         Renoviranje krova

·         Izmjena stolarije (8 prozora i izmjena ulaznih vrata)

·         Izmjena rasvjete

 

IZNOS KM:
Hodnik ·         Izmjena stolarije (4 prozora)

·         Fasadni radovi

·         Dogradnja prostorije za razglas

IZNOS KM:
Stepenište za mahfil ·         Ugradnja keramičkih pločica ili granita

·         Izmjena ograde

IZNOS KM:
Mesdžid ·         Izmjena ulaznih vrata na mesdžidu

·         Izmjena stolarije (17 prozora)

·         Fasadni radovi

·         Izmjena rigips ploča betonskom pločom ili kupolom

·         Ugradnja klima uređaja

·         Izmjena minbera, ćursa i nadogradnja mihraba

·         Izmjena ograde na mahfilu

·         Izmjena rasvjete

·         Prostiranje novih tepiha u skladu sa novim izgledom mesdžida.

IZNOS KM:

MUNARA

Renoviranje vanjskog dijela munare sa šerefom i krovom IZNOS KM:
Izmjena ulaznih vrata IZNOS KM:
Dorada rasvjete IZNOS KM:

 

VANJSKI DIO DŽAMIJE

Izolacija i fasadni radovi IZNOS KM:
Osvjetljenje džamijskog objekta IZNOS KM:
Izljevanje staze oko džamijskog objekta IZNOS KM:

 

OZVUČENJE

Izmjena pojačala i miksete, ozvučenje unutrašnjosti mesdžida (ugradnja zidnih utičnica za mikrofone u mesdžidu), te instalacija kvalitetnijih mikrofona i zvučnika IZNOS KM:
Zvučna instalacija na munari IZNOS KM:
Izmjena truba na munari te adekvatna instalacija IZNOS KM:

 

GRIJANJE

Zamjena postojeće peći na naftno gorivo sa peći na čvrsto gorivo (pelet) IZNOS KM:

Na linku ispod možete pogledati prezentaciju do sada izvedenih radova:

PREZENTACIJA