Šatorovići: Održan program povodom lejletu-l-berata

Šatorovići: Održan program povodom lejletu-l-berata

Prigodan program povodom mubarek noći Lejletul-berat upriličen je u subotu 24. februara 2024. godine poslije akšam-namaza u džamiji džemata Šatorovići, a program su izveli polaznici mekteba ovoga džemata.

Prigodnim porukama se prisutnim džematlijama obratio džematski imam Dželal-ef. Junuz, dok je predavanje održao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-ef. Gobeljić.

U svom izlaganju Glavni imam je, izmeđuostalog, poručio: “Mjesec ša'ban, ne samo da je navjestitelj dolaska mubarek mjeseca ramazana, nego je također jedan od odabranih mjeseci, kojeg krasi nekoliko odlika i fadileta.
U hadisima Allahovog Poslanika se navodi da je Poslanik, a. s., u ovom mjesecu postio više nego u bilo kojem drugom mjesecu, izuzimajući, razumije se, ramazan. U ovom mjesecu je došlo do promjene Kible, što je Poslanik sa žudnjom iščekivao. I treća, i najvažnija odlika ovog mjeseca je večerašnja mubarek noć, “lejletul-berat” – noć odluke, sudbine, ali i noć oprosta, pomilovanja, noć naših dova i žudnji da se približimo našem Gospodaru.

Stoga braćo i sestre, prema hadisima Allahovog Poslanika, ovu noć je lijepo provesti u ibadetu a sutrašnji dan u postu. To je najbolji način da vrijednosti i fadilete ove noći ugradimo u naše životno i duhovno putovanje do susreta sa našim Gospodarom.”

Po završetku programa u suterenu džamije upriličeno je druženje sa džematlijama.