Tribina u Gornjem Rahiću: O izazovima i pošasti modernog doba govorio Izet ef. Čamdžić

Tribina u Gornjem Rahiću: O izazovima i pošasti modernog doba govorio Izet ef. Čamdžić

Večeras je u sali Doma kulture u Gornjem Rahiću održana tribina na kojoj je, kako je ranije i najavljeno, predavač bio imam gradske džamije u Zavidovićima Izet ef. Čamdžić, prof. koji je govorio na temu: “Mladost pred izazovima i pošasti modernog doba”.

Tribina je, nakon klanjanja akšam-namaza, počela ajetima Časnog Kur'ana koje je učio kurra’ hafiz Samir Hodžić i uvodnim obraćanjima domaćina tribine Salih ef. Hrnjića i mr. Mustafe ef. Gobeljića. Nakon upućenih selama mr. Gobeljić se, predstavljajući večerašnjeg predavača, kratko osvrnuo na temu kazavši kako narod koji ne vodi računa o mladima ne može imati nadu u svijetlu budućnost i da nikada, od dolaska islama na naša područja, nije bilo teže odgajati djecu u duhu naše lijepe vjere nego je to danas.

Tema na koju je profesor Čamdžić večeras izlagao je veoma aktuelna a predavanje je održao po principu detektiranja problema i nuđenja rješenja. Tako je za večeras prof. Čamdžić, naglašavajući koliko je važno da mladi ljudi budu u pokornosti Uzvišenom Bogu, ponudio nekoliko savjeta koji vjerniku nude put spasa od šejtanovih spletki. Biti svjestan Boga i znati da sve što činimo On vidi, zna i čuje. Težiti uspostavljanju ravnoteže između dunjaluka i ahireta. Biti dosljedan u izvršavanju propisanih ibadeta trudeći se shvatiti suštinu tih obaveza i dobro paziti s kim se družimo. Na kraju je prof. Čamdžić kao posljednji savjet istaknuo dovu Uzvišenom Allahu sugerirajući da vjernik uči dovu onda kada iscrpi sve njemu raspoložive resurse navodeći primjer Nuha a.s. koji se Allahu dovom za pomoć obratio onda kada je bio svladan.

Vrijedi istaknuti kako je i ova tribina još jedan u nizu dobro organiziranih i uspješno realiziranih projekata džemata Gornji Rahić. Druženje se nakon jacije-namaza nastavilo u prostorijama mektebskog centra u Gornjem Rahiću.

grahic_druzenje