Upriličen hatmenski ispit u džematu Dizdaruša

Upriličen hatmenski ispit u džematu Dizdaruša

Veliki broj džematlija u džematu Dizdaruša okupio se u nedjelju, 10. jula 2016. godine u povodu održavanja hatmenskog ispita za 16 polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom, proučili cijeli Kur'an i ovladali osnovnim znanjima iz oblasti akaida, fikha i ahlaka.

Kandidati su, kako je to odveć ustaljena praksa, pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa IZ-e Brčko, isti ispit uspješno položili i time ispunili uslove za javni ispit.

Svečanost je počela nakon podne-namaza učenjem Časnog Kur'ana. Potom se u ime domaćina kratko obratio Esad ef. Avdić, imam džemata Dizdaruša i vođenje programa predao glavnom imamu Medžlisa IZ-e Brčko, mr. Mustafi ef. Gobeljiću. Uslijedio je ispit iz oblasti akaida, fikha, ahlaka, tedžvida te učenja nasumično otvaranih stranica Časnog Kur'ana, a kandidati su pokazali da stečeno znanje na časovima mektebske nastave mogu izuzetno lijepo prezentirati.

Nakon što je završio sa ispitivanjem kandidata mr. Gobeljić pozvao je Hariz ef. Fazlovića, imama u džematu Čande, da se prisutnim džematlijama obrati prigodnim predavanjem.

Svečana prozivka kandidata bila je prilika za dodjelu nagrada i diploma, od strane Medžlisa IZ-e Brčko, džemata Dizdaruša ali i džematlija koji su željeli i na takav način podržati rad i trud svršenika ovog ispita.

Diplomom svršenika hatmenskog ispita ovom prilikom okitili su se: Šuvalić Enida, Ramić Dino, Ramić Amna, Sultanović Ševala, Sejdin Sanjin, Okić Adna, Begić Azra, Šuvalić Adnan, Haračić Sanel, Ćejvanović Elmedin, Halilović Berina, Halilović Mirnes, Bajramović Aldin, Livadić Amra, Karić Ajla i Rovčanin Rasim. Pored navedenih šesnaest kandidata ispitu su pristupile i dvije odrasle kandidatkinje,Livadić Suada i Okić Zlata, koje su pred Esad ef. proučile hatmu i time stekle uvjete za izlazak na ovaj ispit.

Svim svršenicima ovog ispita, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom da ih obilato nagradi za uloženi trud i napor.