Upriličen hatmenski ispit za osamnaest polaznika mekteba u Gornjem Rahiću

Upriličen hatmenski ispit za osamnaest polaznika mekteba u Gornjem Rahiću

U džamiji džemata Gornji Rahić je u subotu 21. maja 2022. godine organiziran hatmenski ispit za osamnaest polaznika mektepske pouke ovog džemata.

Svečanost je počela nakon podne-namaza kada su se džematlijama obratili Salih-ef. Hrnjić, imam domaćin i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Mustafa-ef. Gobeljić koji je, prema uobičajenoj praksi u Brčkom, vodio ovaj ispit.

Svršenici hatmenskog ispita su, osim učenja Kur'ana, odgovarali na pitanja iz oblasti akaida, ahlaka i fikha te pokazali zavidan nivo znanja.

Svečanosti je prisustvovao i dr. hfz. Saudin-ef. Gobeljić koji je održao prigodno predavanje kroz koje je, tumačeći ajete sure Jusuf, ovim mladim ljudima poručio da se poput Jusufa a.s. trude na putu sticanja znanja i budu vrijedni članovi zajednice u kojoj žive.

Ilahije i kaside, kao neizostavan dio svih vjerskih programa, izvodili su brčanski imami. Salih-efendiji, njegovim učenicima, njihovim roditeljima i džematu Gornji Rahić čestitamo na ovom uspjehu sa dovom Gospodaru da ih nagradi za uloženi trud i osnaži na putu dobra.