Zajednički sportski dan polaznika mekteba: Savska džamija, Klanac i Omerbegovača

Piše: Sead ef. Hodžić

Zajednički sportski dan polaznika mekteba: Savska džamija, Klanac i Omerbegovača

Svi oni koji rade sa djecom bez obzira da li to bilo u obdaništu, školi ili mektebu znaju da se rad sa djecom u posljednjih dvadesetak godina u mnogome promijenio. Nekada su učitelji, muallimi imali mnogo više autoriteta i uticaja kod mnogih, pa i ako bi se pojavio neki problem dovoljno je bilo požaliti se roditeljima i taj problem bi uglavnom bio riješen.

Danas je to sasvim drugačije i u odnosu na to vrijeme stvari su se iz korijena promijenile. Međutim, jedna od stvari koja se nimalo nije promijenila i koja se vjerovatno neće promijeniti sve do Sudnjeg dana jeste činjenica da su djeca “uglavnom” mala nevina bića koja vole da se igraju i da najvažnije i najozbiljnije teme uče kroz igru.

Svjesni te činjenice trojica muallima (Savske džamije, džamije na Klancu i Omerbegovači ) u subotu 08.10 2016. godine organizirali su sa svojom mektebskom djecom sportski dan i druženje na stadionu u Omerbegovači. Umjesto u učionici proveli smo jedan lijep jesenji dan u igri i nevinoj dječijoj radosti. A radost se vidjela u svakom takmičenju koje je organizirano: fudbalu, trčanju, skoku u dalj, potezanju konopca, a najveću pažnju i najveći smijeh izazvalo je takmičenje u trčanju u vreći.

Druženje smo završili obilaskom spomen obilježja šehidima i poginulim borcima gdje smo proučili fatihu najboljim sinovima ovog džemata, te džamije i mektebske učionice koje nakon posljednje restauracije izgledaju zaista fenomenalno.

Cilj ovakvih druženja je da se svima (pogotovo djeci i njihovim roditeljima ) pokaže da se mektebska nastava osim u djeci dosadnim mektebskim učionicama može organizirati i u djeci oduvijek najdražem mjestu – na igralištu. Nadam se da smo u tome i uspjeli.

Na kraju želim da se zahvalim svima koji su pomogli u realizaciji ove lijepe aktivnosti pogotovo svojim kolegama : Emir ef. Hasanoviću i Hilmi ef. Zlatiću.

Također, zahvaljujem se i vozačima koji su prevozili djecu (pogotovo trojcu sa Klanca) te osobi bez koje ovo druženje ne bi bilo potpuno a to je majstor za roštilj. Naravno, zahvaljujem se i svoj djeci i njihovim roditeljima i pozivam ih da nam svojim idejama i prijedlozima pomognu da naredna druženja budu još bolja.

izlet_tri_dzemata2 izlet_tri_dzemata1