150 godina od egzodusa muslimana iz Kneževine Srbije

150 godina od egzodusa muslimana iz Kneževine Srbije

Sastanak je održan u sali Općinskog vijeća Orašje uz prisustvo domaćina iz MIZ-e Orašje gl. imama prof. Salim ef. Kanlića i prof. Mirsad ef. Arnautalića koordinatora ispred Medžlisa ,muftije tuzlanskog Husein ef. Kavazovića, mr. Mirsad ef. Kalajdžića-šefa Ureda Rijaseta za bošnjačku dijasporu, mr. Kemal ef. Bašića, tajnika Mešihata IZ u RH h. Ahmeda Ikanovića, glavnih imama MIZ-e Bosanski Šamac Safet ef. Karahmetovića, MIZ-e Bos. Kostajnica Haris ef. Ahmića, MIZ-e Odžak Fahrudin ef. Mujanovića, MIZ-e Brčko mr. Mustafa ef. Gobeljića, Mustafa ef. Muharemovića imama džem'ata Kozluk kod Zvornika, hfz. Emir ef. Hasanovića sadašnjeg imama kao i Sead ef. Hodžića te Dževad ef. Numanovića, bivših imama u džem'atu Brezovo Polje te ostalih gostiju.

Na ovom sastanku ispred inicijativnog odbora za organizaciju manifestacije povodom 150 godina od muhadžirluka iz Srbije te gradnje „Azizija” džamija u BiH uvodnu riječ su uzeli gl. imam MIZ-e Orašje prof. Salim ef. Kanlić te muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović koji su prisutne upoznali o planovima domaćina u saradnji sa Muftilukom tuzlanskim i Rijasetom IZ u BiH za organizaciju ove manifestacije u periodu od 6-9.9.2012. godine.

Mr. Mirsad ef. Kalajdžić, koji je magistrirao na temu sultanskih džamija u BiH, je prisutne upoznao sa dijelom svoga istraživanja na ovu temu i spomenuo da u BiH postoji 5 Azizija džamija i to: Bosanska Kostajnica, Bosanski Šamac, Brezovo Polje, Orahova i Orašje od kojih je samo ova posljednja preživila protekli rat.

Mr. Kemal ef. Bašić je govorio na temu egzodusa tadašnjih muslimana iz Srbije i kako su naseljavani na ova područja.

Pozvani su svi prisutni tim više što su usko vezani za ovu tematiku jer potiču ili rade odnosno su radili u ovim džem'atima i „Azizija” džamijama da uzmu učešća sa prijedlozima,savjetima i svojim iskustvom u organizaciji zahtjevnog projekta koji će uključivati:

  • a) Naučni simpozij-na kojem će učešća uzeti najrelevantniji univerzitetski profesori na temu progona Bošnjaka muslimana iz Kneževine Srbije u to vrijeme,kao i svojim referatima sadašnji imami „Azizija” džamija u BiH o tim džamijama i njihovim imamima.
  • b) Vjerski dio-između ostalih aktivnosti planirana je večer Kur'ana i zikra u „Azizija” džamiji u Orašju te mevlud.
  • c) Kulturno-historijski dio-organiziranje izložbe fotografija „Azizija” džamija koja bi krenula iz Bosanskog Šamca s tendencijom obilaska svih džema'ta gdje se nalaze „Azizija” džamije a završila u Orašju, pozorišna predstava na otvorenom, kolaž horova ilahija i kasida…
  • d) Sportska takmičenja: – turnir u nogometu – Brezovo Polje
    – turnir u tavli – Orašje

Dakle, ovo je samo početak nadamo se u budućnosti tradicionalnog prisjećanja na ove pogrome muslimana i „Azizija” džamija te zbližavanja prije svih muslimana ovih područja kao i izrastanje ove manifestacije u regionalnu pa i državnu vrijednost koja će se njegovati i čuvati od zaborava.

Haris Ahmić