Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH: Saopćenje za javnost

Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH: Saopćenje za javnost

 

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Agencija za certificiranja halal kvalitete obavještava javnost da je DNK analizom koju je provela Državna agencija za hranu Kraljevine Švedske, utvrđeno da mesni proizvod KULEN-SALAMI mesne industrije Košaki TMI iz Maribora, Slovenija,  u sebi sadrži nedeklarisano svinjsko meso, a na deklaraciji ima oznaku halal.

 

Zbog povjerenja koje naša Agencija uživa kod halal potrošača, dobili smo brojne upite i izraze zabrinutosti iz velikog broja zemalja dijaspore vezano za navedeni slučaj obmane krajnjih potrošača. Svjedoci smo da su, u posljednje vrijeme, učestali slučajevi otkrivanja neusklađenosti između deklarisanog i stvarnog sastava proizvoda na evropskom tržištu. Firme koje to rade ostvaruju ekstraprofit i obmanjuju krajnje potrošače i neophodno ih je sankcionisati i od strane države i od strane potrošača.

 

U spornom slučaju nadležne su institucije Slovenije i Kraljevine Švedske, a odgovornost snosi kompanija Košaki TMI iz Maribora.  Uzimajući u obzir da naša Agencija ne vrši halal certificiranje prehrambenih proizvoda na području Slovenije, konzumentima preporučujemo da se obrate nadležnim državnim institucijama i Islamskoj zajednici Slovenije.

 

Agencija za certificiranje halal kvalitete djeluje na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije i potvrđuje halal status isključivo za proizvode koji su obilježeni Registriranim zaštitnim znakom Agencije. Proces halal certificiranja na ovim područjima vrši se na osnovu Halal standrada BAS 1049:2010 i procedure halal certificiranja koja je jednaka za sve kompanije. Da bismo osigurali halal kvalitetu proizvoda naša Agencija vrši redovne najavljene i nenajavljene kontrolne audite, uzorkovanje sirovina i gotovih proizvoda te vrši labaratorijske analize na prisustvo haram sastojaka.

 

Agencija za certificiranje halal kvalitete osuđuje zloupotrebu termina “halal” i obmanu halal potrošača, te poziva nadležene i odgovorne institucije u Republici Sloveniji da poduzmu odgovajuće mjere u rješavanju nastale situacije.

 

Izvorna informacija o ovom događaju je objavljena 10. aprila 2013. godine na službenoj internet stranici Državne agencija za hranu Kraljevine Švedske (ww.slv.se), a u prilogu teksta je i fotografija proizvoda KULEN-SALAMI mesne industrije Košaki TMI iz Maribora, Slovenija. Prema priloženoj izjavi državnog inspektora Louise Nyholm, ovaj slučaj je prijavljen institucijama EU sa zahtjevom za pooštren nadzor nad kompanijom zbog pogrešnog deklariranja proizvoda. U službenom saopćenju još je navedeno da je „analiza prisustva DNK svinja u goveđim proizvodima pokazala da salama iz Slovenije, s oznakom “halal” sadrži oko deset posto svinjetine iako to nije navedeno na popisu sastojaka. Ukupno je analizirano 99  proizvoda od kojih devet sadrže nedeklarisanu svinjetinu, osam proizvoda sadrži ispod 1 posto, a sedam ispod 0,1 posto.” (Izvor: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Griskott-i-halalmarkt-korv/)