Asocijacija žena Medžlisa Brčko organizirala predavanje za žene

Asocijacija žena Medžlisa Brčko organizirala predavanje za žene

U aneksu Bijele džamije sinoć je nakon jacije namaza, u povodu obilježavanja Svjetskog dana hidžaba, upriličeno predavanje za žene na temu: “Muslimanka u savremenom društvu”.

Predavanje je održala hafiza Zahida Čehić koja je, govoreći o statusu žene muslimanke unutar islamskog učenja ali i društva u kojem živimo, naglasila potrebu da muslimanke budu jako obrazovane kako bi se što bolje nosile sa svim izazovima i poteškoćama na koje nailaze. Nažalost, naglasila je hafiza Čehić, najčešći uzroci diskriminacije nad ženama su proizvod neispravnih a često i zlonamjernih tumačenja o neravnopravnom položaju žene u islamu i njenoj ulozi u društvu uopće. Hafiza Čehić je mišljenja da žene treba da uzimaju učešće u krugovima u kojima se donose važne odluke u našem društvu, organizacijama, udruženjima pa i u džematskim odborima kako bi vratile ulogu koju su imale u vrijeme Muhammeda a.s.  Komentirajući odluku VSTV-a o zabrani isticanja vjerskih obilježja kazala je da živimo u sekularnom društvu koje treba da bude zaštitinik prava i slobode izbora a ne generator diskriminacije nad bilo kime pa tako i nad osobama koje su izabrale vjeru kao životni stil.

Moderator ovog predavanja bila je Emina Gobeljić- Behlulović, a vrijedi istaknuti kako je ovom predavanju prisustvovalo više od 120 žena različitih životnih doba i stepena obrazovanosti.

az4 az3 az2