Bajramska čestitka Glavnog imam Medžlisa IZ-e Brčko

Bajramska čestitka Glavnog imam Medžlisa IZ-e Brčko

Povodom nastupajućeg blagdana Kurban-bajrama glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko, mr. Mustafa ef.Gobeljić uputio je bajramsku čestitku u kojoj kaže:

BRAĆO I SESTRE : ES-SELAMU ALEJKUM

Sutra je naš veliki blagdan – Kurban bajram. Ramazanski bajram i Kurban bajram su naša dva najveća praznika. Prvom se radujemo zbog nagrade koju je Svemogući obećao onima koji Mu u toku mjeseca ramazana budu pokorni. Ovaj sutrašnji je prepoznatljiv po izvršavanju dviju veoma važnih islamskih dužnosti – HADŽDŽA I KURBANA.

Hadždž je IBADET koji je uslovljen mjestom i vremenom i stoga s njim, mi koji smo ostali ovdje, možemo samo  duhovnom niti biti spojeni. Možemo u svojim dušama osjećati žal  što nismo dio svekolikog šarenila, što se Ummet zove, koji, na najodabranijim mjestima, predaje svoje biće Uzvišenom Gospodaru. Ali zato je kurban ibadet koji izvršavamo u našem porodičnom okruženju. To je obred kojeg obavljamo u ime našeg Gospodara, a za dobro insana, za dobro čovjeka. Bez ova dva uvjeta, žrtva KURBANA neće imati smisla. Naš nijjet mora biti da se približimo našem Gospodaru i da učinimo dobro čovjeku.

Bajram je naš porodični praznik. U njemu smo svoju radost uvijek dijelili sa drugima. Ona je bila tako velika da je pretjecala preko naših avlijskih ograda i kapija. Poput  svjetlosti se razlivala na sve oko nas. Neka nam i ovaj Bajram zablista u punoj svojoj raskoši.

Braćo i sestre, svima vama želim sretne i ugodne bajramske dane, uz molbu Allahu, dž. š., da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoloženju i porodičnoj sreći.

 

– BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN –