Bajramska čestitka Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Brčko

Bajramska čestitka Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Brčko

Povodom nastupajućeg blagdana Kurban-bajrama glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, mr. Mustafa ef. Gobeljić, uputio je tradicionalnu bajramsku čestitku u kojoj kaže:

BAJRAMSKA  ČESTITKA GLAVNOG IMAMA – KURBAN BAJRAM

BRAĆO I SESTRE : ES-SELAMU ALEJKUM

          Sutra je naš veliki blagdan – Kurban bajram. Ramazanski bajram i Kurban bajram su naša dva najveća praznika. Prvom se radujemo zbog nagrade koju je Svemogući obećao onima koji Mu u toku mjeseca ramazana budu pokorni. Ovaj sutrašnji je prepoznatljiv po izvršavanju dviju veoma važnih islamskih dužnosti – HADŽDŽA I KURBANA.

Hadždž je IBADET koji je vezan za mjesto i vrijeme i stoga, mi koji smo ostali ovdje, možemo samo  duhovnom niti, biti s nim spojeni. Možemo u svojim dušama osjećati žal  što nismo nepregledni dio džemata iskrenih sluga Božijih, koji, na najodabranijim mjestima, predaju svoje biće Uzvišenom Gospodaru. Ali zato je kurban ibadet koji izvršavamo u našem porodičnom okruženju. To je obred kojeg obavljamo u ime našeg Gospodara, a za dobro insana, za dobro čovjeka. Bez ova dva uvjeta, žrtva KURBANA neće imati smisla. Naš nijjet mora biti da se približimo našem Gospodaru i da učinimo dobro čovjeku. Primarna misija vjere jest odgajati ljude da budu dobri i poticati ih na dobro. Nema perioda u ljudskoj povijesti, kada ljudska toplina i dobrota nisu bile san i nada mnogih unesrećenih ljudi. Tako je i danas. Pozivam sve nas, da pokažemo svoje ljudsko i vjerničko lice, i pomognemo svima onima koji su u nevolji i kojima je naša pomoć potrebna.

Bajram je naš porodični praznik. U njemu smo svoju radost uvijek dijelili sa drugima. Ona je bila tako velika da je pretjecala preko naših avlijskih ograda i kapija. Poput  svjetlosti se razlivala na sve oko nas. Neka nam i ovaj Bajram zablista u punoj svojoj raskoši.

Braćo i sestre, svima vama želim sretne i ugodne bajramske dane, uz molbu Allahu, dž. š., da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoloženju i porodičnoj sreći.

– BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN –