Bajramska čestitka Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Brčko

Bajramska čestitka Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Brčko

BAJRAMSKA  ČESTITKA GLAVNOG IMAMA – KURBAN BAJRAM

Brčko, 21. 08. 2018. godine

BRAĆO I SESTRE : ES-SELAMU ALEJKUM

Sutra je naš veliki blagdan – Kurban bajram. Ramazanski bajram i Kurban bajram su naša dva najveća praznika. Ovaj, kojeg sa radošću, iščekujemo sutra, pored uobičajenog blagdanskog kolorita, prepoznatljiv je i po izvršavanju dviju veoma važnih islamskih dužnosti – HADŽDŽA I KURBANA.

Hadždž je IBADET koji je vezan za mjesto i vrijeme, i stoga, mi koji smo ostali ovdje, kod naših kuća, možemo samo u našim duhovnim prostranstvima biti sjedinjeni s njim. Možemo u svojim dušama osjećati žal  što nismo dio nepreglednog  džemata iskrenih sluga Božijih, koji, na najodabranijim mjestima, predaju svoje biće Uzvišenom Gospodaru. Ali zato je kurban ibadet koji izvršavamo u našem porodičnom okruženju. To je obred kojeg obavljamo u ime našeg Gospodara, a za dobro insana, za dobro čovjeka. Bez ova dva uvjeta, žrtva KURBANA neće biti potpuna. Naš nijjet mora biti da se približimo našem Gospodaru i da učinimo dobro čovjeku. Primarna misija vjere jest odgajati ljude da budu dobri i poticati ih na dobro. Nema perioda u ljudskoj povijesti, kada ljudska toplina i dobrota nisu bile san i nada mnogih unesrećenih ljudi. Tako je i danas. Pozivam sve nas, da pokažemo svoje ljudsko i vjerničko lice, i pomognemo svima onima koji su u nevolji i kojima je naša pomoć potrebna.

Bajram je naš porodični praznik. U njemu smo svoju radost uvijek dijelili sa drugima. Ona je bila tako velika da je pretjecala preko naših avlijskih ograda i kapija. Poput  svjetlosti se razlivala na sve oko nas. Neka nam i ovaj Bajram zablista u punoj svojoj raskoši.

Braćo i sestre, svima vama želim sretne i ugodne bajramske dane, uz molbu Allahu, dž. š., da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoloženju i porodičnoj sreći.

 

– BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN –