Bajramska čestitka muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Bajramska čestitka muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Bismillahirrahmanirrahim!

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Velikom i Uzvišenom, Koji poznaje tajnu i sve što je javno, Koji zna svako stanje.

Allahova milost i mir neka su s plemenitim Poslanikom, a.s., svim njegovim drugovima i njegovim rodom. Mir i blagoslov neka je s dušama dobrih bosanskih šehida.

Draga braćo i poštovane sestre!

Ramazan je riznica blagodati koja nam se svake godine u određeno vrijeme otvara. Neizmjerna dobra se ljudima ponude u ovom mjesecu jer je svaki njegov tren Gospodar učinio blagoslovljenim. U tome je jedan od velikih znakova Allahove milosti prema Njegovim robovima. Zbog toga smo u ramazani-šerifu Stvoritelju svjetova najzahvalniji a u ibadetima svoje vjere najpredaniji.

Uz redovno obavljanje namaza, pokornost Allahu, dž.š., u ovom mjesecu najbolje pokazujemo posteći njegove dane i bdijući u noćnim ibadetima, te dubokim razmišljanjem o mudrostima iz ajeta Njegove Knjige, kao i iz znakova koji se nahode u svemu stvorenom. Svemilosni nam je post propisao da bismo pronašli smisao svoje najdublje pokornosti Njegovoj volji i zapovijedi, a to je put usavršavanja naše bogobojaznosti (takvaluka). A ko se dušom i razumom preda pozivu Svemogućeg, osjetit će sigurnost i mir, zadovoljastvo u blagodatima koje izviru iz Njegove dobrote i samilosti. Otuda se tokom ramazanskog posta najbolje može čuti i razumjeti poziv Uzvišenog: A Allah doista u Kuću spasa poziva i koga On hoće Pravim putem usmjerava. (Junus, 25.)

Nadamo se da smo se našom istrajnošću u ramazanskim ibadetima još više na Pravom putu učvrstili i da smo se milošću i oprostom Božijim Kući spasa približili. Bilo je to važno i zbog iskušenja bolesti od čijeg je naglog širenja u cijelom svijetu strah i nemir mjesecima vladao. Ramazan nam je pomogao da se oplemenjujemo u međusobnom pomaganju i pobožnosti. U njemu se inače srca i duše ljudi usavrše, a zdravlje tijela poboljša. U ramazanskom vremenu se učimo strpljenju i blagosti udaljavajući od sebe srdžbu i nerazumnosti, uzdižemo se u smirenosti i dostojanstvu prevazilazeći predrasude i nedoličnosti. Tada se najbolje izmjere naše stvarne potrebe i neumjerene želje, ali i cjelovitije spozna veličina ljudske skromnosti i samilosti.

Draga braćo i poštovane sestre!

U danima naše najveće radosti, a to bajramski dani zaista jesu, sjetimo se onih kojima možemo pomoći i olakšati lijepom i utješnom riječju ili izdašnim dobročinstvom. U tome su nenadmašna ljudska svojstva i zalog su zadovoljstvu i sreći nas i naših porodica. Ko se u trenucima sreće i zadovoljstva sjeća Allahovih blagodati i podijeli ih s drugima, bit će potpomognut onda kada on zapadne u kušnje i nevolje.

Pozivam vas da drugog dana Bajrama obiđemo mezarja naših najmilijih i šehitluke gdje su najbolji sinovi naše domovine.

Svim muslimanima upućujem srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama i želim puno sreće i napretka. Podijelimo našu veliku bajramsku radost s našim komšijama i prijateljima.

Bajram šerif mubarek olsun!