Bajramska hutba Glavnog imama Medžlisa IZ-e Brčko

Bajramska hutba Glavnog imama Medžlisa IZ-e Brčko

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Brčko upriličena je u Bijeloj džamiji u Brčkom. Bajramski vaz i hutbu držao je mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko, a njegovu hutbu prenosimo u cjelosti:

Draga  braćo!

Danas je prvi dan Kurban bajrama. Danas su naša srca sjedinjena u radosti sa rijekama muslimana koji su sa svojih „izvora“ otplovili svome „ušću“, koji su sa raznih meridijana ove planete, otputovali u njeno središte, u Meku, na hadžiluk.

Danas njihova srca uzavrelo trepću, u želji da, posjetom svetim hadžskim mjestima, očiste svoje duše i približe se svome Gospodaru.

Mi koji smo ostali ovdje, bar u mislima, bar duhovnim nitima, trebamo se pokušati sjediniti s njima, nadajući se, da će se oni u svojim dovama i nas sjetiti, i da će im Allah, dž. š., ukabuliti njihove dove.

Međutim, iako smo ovdje, mi nismo ostavljeni bez mogućnosti da činimo dobra djela, da izvršimo neke druge bajramske ibadete i dužnosti i tako se pokušamo približiti našem Gospodaru. Muhammed, a.s., je u jednom svom hadisu rekao, da musliman, u danima ovog Bajrama, ne može uraditi nijedan, Bogu draži posao, od prinošenja žrtve kurbana, osim da održava dobre i korektne rodbinske veze.

Sa ovim braćo, naš Poslanik, naš učitelj u vjeri, nije htio i nije nijednom riječju, umanjio vrijednost izvršavanja obreda kurbana, nego je upravo istakao veliku važnost, i kurbana, ali i čuvanja i njegovanja dobrih međuljudskoh odnosa, posebno među rodbinom.

Zbog toga danas, kada izvršite obred kurbana, ne zaboravite da udijelite jedan dio, odnosno, veći dio onima kojima će naš kurban biti radost, a to su prije svega siromašni i nezbrinuti. I ovog puta to možemo postići, jednim dijelom, i kroz ovu humanitarnu akciju koju vodi IZ-a, i o kojoj je bilo govora ranije.

Također danas, ili u narednim danima, ne zaboravite posjetiti rodbinu, prijatelje, komšije. Ne zaboravite posjetiti mezare svojih umrlih, ako to već niste učinili ranije. Proučite im ono što znate. Bar Fatihu.

Bajram je i prilika da širom otvorimo ne samo vrata naših kuća, nego i vrata naših srca, svakom dobronamjernom čovjeku, da jačamo duh njegovanja dobrih međukomšijskih odnosa, duh prijateljstva i ljubavi.

Oba naša Bajrama imaju snažno izraženu društvenu dimenziju, u funkciji su zbližavanja ljudi, relaksiranja i unapređenja međuljudskih odnosa; a ovaj Bajram ima jasno izraženu i socijalnu dimenziju, koja se ogleda  kroz darivanje kurbana siromašnim i nezbrinutim.

Braćo u vjeri, sada kad se vratite svojim kućama, nastojte obradovati svoje najmilije. Vaš osmijeh na licu i topla riječ za njih će biti najdraži poklon. Nastojmo, u danima Bajrama, među našim komšijama, prijateljima i rodbinom, posjetiti one koji su bolesni, usamljeni ili na neki drugi način onemogućeni da osjete puninu bajramske radosti.

U želji da bajramska radost ispuni sve naše kuće i avlije, ja vam draga braćo, želim sretne i ugodne bajramske dane uz molbu Allahu, dž. š., da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoložrnju i porodičnoj sreći.

–    BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN –

KURBAN BAJRAM – BRČKO (Bijela džamija, 01. 09. 2017. godine)