Brčanski konjanici ispraćeni na 507. dane Ajvatovice

Brčanski konjanici ispraćeni na 507. dane Ajvatovice
Medžlis Islamske zajednice Brčko i UG. konjički klub “Djeca vjetra” organizirali su u petak, 30. juna 2017. godine vjersko-kulturnu manifestaciju u povodu ispraćaja konjanika koji će uzeti učešće na manifestaciji “507. dani Ajvatovice”.

Program je počeo u 11 sati defileom konjanika koji su prodefilovali kroz Brčko i pristigli pred Bijelu džamiju gdje je poslije džuma-namaza upriličen vjersko-kulturni program. U ime organizatora velikom broju prisutnih građana obratio se glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, mr. Mustafa ef. Gobeljić kazujući kako je 507. godišnjica Ajvatovice svjedočanstvo naše viševjekovne postojanosti i ukorijenjenosti na ovom tlu, izgrađenom indetitetu i kontinuitetu pamćenja.

Govoreći o porukama Ajvatovice mr. Gobeljić je naglasio: “Iskrena i ustrajna dova Uzvišenom Gospodaru mijenja sudbinu, mijenja zakone fizike. Jasno smo čuli kako je Ajvaz Dedo svojom iskrenom dovom uz Allahovu dozvolu obezbijedio dotok vode. Također, ovdje je i pouka za sve nas da ako želimo postići bilo koji, ne samo ahiretski, nego i zemaljski cilj, moramo biti na tom putu istrajni i da naše namjere moraju biti iskrene i čiste.”

Aziz-aga Šehović je u ime UG “Djeca vjetra” poručio da su brčanski konjanici već petu godinu u nizu prisutni na Ajvatovici i da ulažu mnogo truda i napora kako bi naš grad predstavili u što boljem svjetlu. Ove godine smo, zahvaljujući Medžlisu Islamske zajednice Brčko i Vladi Brčko distrikta uspjeli obezbijediti najbolje uvjete do sada i nadamo se kako će cjelokupna manifestacija proći u najboljem redu te da ćemo u Brčko donijeti i neke nagrade, naglasio je Šehović.

U programu su, pored brčanskih kulturno-umjetničkih društava učestvovali: Ahmed Karahasanović, Emir Smajlović i hor Azizija iz Orašja.