Brčanski konjanici ispraćeni na Ajvatovicu

Brčanski konjanici ispraćeni na Ajvatovicu

Deveti put u nizu Medžlis Islamske zajednice Brčko organizirao je vjersko-kulturni program u povodu ispraćaja brčanskih konjanika koji su se zaputili prema Prsucu kako bi uzeli učešće u tradicionalnoj manifestaciji Ajvatovica.

Program je održan poslije džuma-namaza u parku pored Bijele džamije a na ovogodišnju, 511. Ajvatovicu, iz Brčkog je krenulo 12 konjanika među kojima je i petnaestogodišnja Dženita Ramović. Kao i svih prethodnih godina organizator i vođa puta je Aziz-aga Šehović.

Prisutnima se u ime organizatora programa obratio glavni imam Medžlisa Brčko Mustafa-ef. Gobeljić koji je poručio da je Ajvatovica višestoljetna tradicija iz koje učimo da se istrajnost, požrtvovanje i ljudska dobrota uvijek isplate i da to Uzvišeni Bog nagrađuje. „Po predanju Ajvaz-dedo je punih je četrdeset dana odlazio nekoliko kilometara od tadašnjeg grada Prusca gdje je kroz molitve Bogu uspio da kroz stijenu do grada dovede vodu.“

Osim defilea konjanika kroz Brčko ovaj program upotpunjen je i humanitarnom akcijom koju je organizirao Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Brčko. Vrijedne članice ovog odjela prodajom kolača su prikupile 1.152,o5 KM za potrebe liječenja teško oboljele Fatime Topalović iz Vrhovske.