Brčko: Centralna mevludska svečanost

Foto: E.T.

Brčko: Centralna mevludska svečanost

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u srijedu 28. oktobra 2020. godine sa akšam-namazom nastupio je 12. rebiu-l-evvel 1442. h.g., koji se u islamskom svijetu, a i kod nas u  Bosni i Hercegovini, obilježava kao Mevlud-dan rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Tim povodom, Medžlis Islamske zajednice Brčko organizirao je centralnu mevludsku svečanost koja je održana u četvrtak 29. oktobra 2020. godine u brčanskoj Bijeloj džamiji, nakon podne-namaza.

Mevludski program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko a predavanje je održao Asmir-ef. Bekrić, imam u džematu Maoča Stara. On je govorio o snazi poslaničke misije i promjenama u društvu koje su nastupile pojavom Muhammeda a.s.

“Snagom vjere i lijepim odnosom prema svim ljudima plijenio je ljudska srca.” Upravo takav pristup, naglasio je Asmir-efendija, treba da imaju današnji muslimani u ovom vremenu i da vode računa kako žive islam jer na taj način šalju sliku o sebi i svojoj vjeri.

Mevludski program izveden je u okviru ovogodišnje manifestacije “Ti si ruža džennetska”. Vrijedi istaknuti disciplinu prisutnih džematlija kada je u pitanju pridržavanje epidemioloških mjera koje su na snazi.