Brčko: “Dan otvorenih vrata”

Projekat OMS Brčko pripremljen za mlade iz Brčkog, Tuzle, Zenice, Banja Luke...

Brčko: “Dan otvorenih vrata”

Projekat Odbora za međureligijsku saradnju Brčko pod nazivom “Dan otvorenih vrata” u Brčkom je realiziran u srijedu 19. septembra 2019. godine.

Predstavnici crkava i vjerskih zajednica su za mlade iz Brčkog, Tuzle, Banje Luke, Zenice i Žepča otvorili vrata svojih vjerskih objekata.

Mladi su prema dogovorenom rasporedu posjetili Pravoslavnu crkvu gdje im se obratio sveštenik Predrag Ćirković, Bijelu džamiju gdje je govorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko mr. Mustafa ef. Gobeljić te Katoličku crkvu gdje im se obratio dekan Damir Ivanović.

Stručni saradnik u Međureligijskom vijeću gospodin Emir Kovačević smatra kako je od iznimne važnosti upoznati mlade naraštaje sa drugim i drugačijim te naučiti ih da cijene i poštuju vjerske različitosti prisutne u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je ukazati na važnost izgradnje trajnog mira iz religijske perspektive sa ciljem uključivanja svih društvenih faktora u procesu vraćanja povjerenja među građankama i građanima Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

U nastavku programa “Dan otvorenih vrata” mladi su u brčanskom Islahijjetu izveli predstavu koju su sami režirali a ona tretira teme kao što su diskriminacija, nasilje u školi i stanja depresije.