Brčko: Druženje mladih iz Brčkog i Srebrenika

Brčko: Druženje mladih iz Brčkog i Srebrenika

Sinoć je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Brčko upriličeno druženje mladih iz džemata koji pripadaju Medžlisu Brčko i Medžlisu Srebrenik.

Druženje je počelo u Bijeloj džamiji u Brčkom sa akšam-namazom a nastavljeno u sali za sastanke Medžlisa Brčko. U ime domaćina obratio se glavni imam mr. Mustafa ef. Gobeljić izražavajući dobrodošlicu i zadovoljstvo zbog broja prisutnih naglašavajući kako je važno da, zbog budućnosti našeg naroda, imamo zdravu omladinu u koju zajednica mora ulagati i pomagati da ih se sačuva od raznih iskušenja vremena u kojem živimo.

Emir ef. Brašnjić, koordinator za rad sa mladima u Medžlisu Srebrenik, obratio se u ulozi gosta poručujući mladima da paze na kakvim mjestima uče o islamu upozoravajući kako je mnogo zlonamjernika koji tumače vjeru na pogrešan način i suprotno vrijednostima islama.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedilo je predavanje i diskusija a predavač je bio Sead ef. Hodžić, imam u džematu Klanac. Tema njegovog predavanja bila je kocka i razni oblici kockanja prisutni danas u našem društvu. Osim iznošenja stava islama po pitanju kocke efendija Hodžić je veoma precizno predstavio poražavajuće podatke o profilima ljudi koji se kockaju po raznim osnovama, posebno izražavajući zabrinutost zbog nebrige države da zaštiti djecu od navedene pošasti. Također se osvrnuo i na finansijski aspekt ovog problema iznoseći podatke o općinama u kojima su godišnje uplate u kockarnice i sportske kladionice u većim iznosima nego budžeti tih općina za tu godinu.

Nakon kraće diskusije i obavljanja jacije-namaza mladi su se nastavili družiti i upoznavati razgovarajući o mogućnostima da u budućnosti zajednički realiziraju različite projekte.

Prisutni imami su iskoristili ovu priliku za razmjenu informacija i iskustava vezanih za rad sa mladima.

brsr2 brsr1