Brčko: Mevludska svečanost za žene

Brčko: Mevludska svečanost za žene

Mevludska svečanost za žene, upriličena u okviru manifestacije posvećene rođenju Muhammeda a.s. simboličnog naziva “Ti si ruža džennetska”, održana je u nedjelju 17. decembra 2017. godine poslije podne-namaza u džamiji džemata Klanac. Svečanost su organizirale članice Asocijacije žena koja djeluje pri Medžlisu Islamske zajednice Brčko.

Početak programa, nakon učenja Kur'ana i uvodnog obraćanja, bio je rezervisan za predavanje koje je održala dr. Safija Malkić, stručna saradnica za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Dr. Malkić je govorila o potrebi iskazivanja zahvalnosti Allahu dž.š. na svim stanjima u kojima se vjernik može naći.

Uslijedio je mevludski program kojeg su pripremile i izvele članice brčanskog hora Mošus. Osim njih, u programu su učestvovale i: Mr. Emina Gobeljić-Behlulović, hafiza Zahida Čehić, prof. i Almira Alić, prof.

Na insistriranje organizatora žene su na svečanost uglavnom došle odjevene u tradicionalnu nošnju žena bošnjakinja a cilj organizatora je da se pored obnavljanja tradicije mevluda iz zaborava otrgne i naša nacionalna nošnja.

Ovoj mevludskoj svečanosti prisustvovalo je više od četiri stotine žena iz Brčkog i okolnih gradova.