Brčko: Obilježen Dan šehida

Brčko: Obilježen Dan šehida

Centralna manifestacija povodom Dana šehida u Brčkom je upriličena u srijedu 5. juna 2019. godine poslije podne-namaza na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću.

Poslije poklanjanja hatme pred duše šehida, koju su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-ef. Gobeljić.

Govoreći o danima bajrama Glavni imam naglasio je da su dani bajrama dani radosti ali i dani koji kod Bošnjaka bude tužne uspomene na ljude koji su u borbi za Bosnu i Hercegovinu položili svoje živote.

Glavni imam je također kazao kako je ovo i dan ponosa jer se najbolji sinovi Bosne nisu borili za bilo kakav ekskluzivan teritorij koji bi pripadao samo jednom narodu nego su se borili za Bosnu koja će podjednako pripadati svim njenim ljudima i narodima i u kojoj će svako biti slobodan da se Gopodaru obraća onako kako ga njegova Sveta Knjiga uči..

Izlasci na lokalna šehidska mezarja i spomen-obilježja ove godine realizirani su u 10,oo sati u svim džematima u kojima se nalaze.