Brčko: Obilježen Dan šehida

Brčko: Obilježen Dan šehida

Centralna manifestacija povodom Dana šehida u Brčkom je, u vanrednim okolnostima zbog epidemije korona virusa, upriličena u ponedjeljak 25. maja 2020. godine poslije podne-namaza na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću.

Uobičajeni protokol obilježavanja uključivao je učenje tevhida šehidima prije podne-namaza, polganje vijenaca sa cvijećem na spomen-obilježju, poklanjanje hatme koju su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko te obraćanje glavnog imama Mustafe-ef. Gobeljića.

U svom izlaganju Mustafa-efendija je kazao da su dani bajrama dani radosti ali i dani koji kod Bošnjaka bude tužne uspomene na ljude koji su u borbi za Bosnu i Hercegovinu položili svoje živote.

Glavni imam je također kazao kako su ovo i dani ponosa jer se najbolji sinovi Bosne nisu borili za bilo kakav ekskluzivan teritorij koji bi pripadao samo jednom narodu nego su se borili za Bosnu i Hercegovinu koja će podjednako pripadati svim njenim ljudima i narodima i u kojoj će svako biti slobodan da se Gopodaru obraća onako kako ga njegova Sveta Knjiga uči..

Izlasci na lokalna šehidska mezarja i spomen-obilježja ove godine upriličeni su u 10,oo sati u svim džematima u kojima se nalaze.