Brčko: Obilježen Dan šehida

Brčko: Obilježen Dan šehida

Centralna manifestacija povodom Dana šehida u Brčkom je, u vanrednim okolnostima zbog epidemije korona virusa, upriličena u petak, 14. maja 2021. godine poslije džuma-namaza na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću.

Uobičajeni protokol obilježavanja uključivao je učenje tevhida šehidima prije džuma-namaza, polganje vijenaca sa cvijećem na spomen-obilježju, poklanjanje hatme koju su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko te obraćanje glavnog imama Mustafe-ef. Gobeljića.

U izavi za medije Mustafa-efendija je kazao: “Danas je drugi dan Ramazanskog bajrama, a istovremeno i Dan šehida. Ovo je jedan od dana koji na najpotpuniji način objedinjuje nekoliko značajnih simbola i identitarnih silnica nas Bošnjaka na ovim prostorima. Ovo je dan bajrama i istovremeno dan radosti jer se bajramu i za bajram radujemo. S druge strane ovo je dan koji u nama pobuđuje tužne uspomene jer svako sjećanje na smrt istovremeno proizvodi kod svih nas takva osjećanja a posebno jer se u ovom slučaju radi o smrti naših sinova, kćeri, muževa, braće, očeva…

Ovo je također i dan našeg ponosa na borbu za zemlju koja će biti prostrana za sve njezine građane koji je vole i ovo je istovremeno i dan našeg zavjeta da nećemo odustati od ciljeva, od nastojanja da izgradimo zemlju po mjeri svih onih koji žele dobro svakom čovjeku.”

Izlasci na lokalna šehidska mezarja i spomen-obilježja ove godine upriličeni su u 10,oo sati u svim džematima u kojima se nalaze.