Brčko: Obilježen Dan šehida

Brčko: Obilježen Dan šehida

Centralna manifestacija povodom Dana šehida u Brčkom je, upriličena u utorak, 3. maja 2022. godine poslije podne-namaza na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću.

Uobičajeni protokol obilježavanja uključivao je učenje tevhida šehidima prije podne-namaza, polganje vijenaca sa cvijećem na spomen-obilježju, poklanjanje hatme koju su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko te obraćanje glavnog imama Mustafe-ef. Gobeljića.

„Šehidi su se borili za ideju slobodne Bosne i Hercegovine u kojoj će svi ljudi, bez obzira kojoj entičkog grupi ili kojoj vjeri pripadali, odnosno na koji način se obraćali Bogu, imati mjesta u njoj, udišući slobodno zrak osjećajući se unutar BiH sretno i sigurno. Dan šehida je i dan našeg ponosa na čistotu borbe za ovu zemlju i dan našeg zavjeta da nećemo odustati od ciljeva, od nastojanja da izgradimo zemlju po mjeri svih onih koji žele dobro svakom čovjeku”, rekao je Mustafa-ef. Gobeljić.

Izlasci na lokalna šehidska mezarja i spomen-obilježja i ove godine upriličeni su u 10,oo sati u svim džematima u kojima se nalaze.