Brčko: Obilježen Dan šehida

Brčko: Obilježen Dan šehida

Centralna manifestacija povodom Dana šehida u Brčkom je upriličena u subotu, 22. aprila 2023. godine poslije podne-namaza na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću.

Uobičajeni protokol obilježavanja uključivao je učenje tevhida šehidima prije podne-namaza, polganje vijenaca sa cvijećem na spomen-obilježju, poklanjanje hatme koju su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko te obraćanje glavnog imama Mustafe-ef. Gobeljića koji je rekao:

“Danas je drugi dan bajrama, a bajramski dani su dani naše radosti. U ovom ramazanskom bajramu mi smo radosni zbog očekivane nagrade za sve naše ramazanske ibadete i dobročinstva od strane Milostivog Gospodara. Ali, ovo je i dan naših tužnih prisjećanja. Mi se danas prisjećamo naših najboljih sinova i kćeri koji položiše svoje živote u temelje slobode ove zemlje i svih njezinih ljudi. Ovo je i dan našeg ponosa. Mi smo ponosni na čistotu naše borbe. Mi ni ‘92. ni ‘95. godine a ni danas nismo ovu državu htjeli samo za sebe. Mi želimo Bosnu i Hercegovinu u kojoj će biti komotno, u kojoj će spokojno živjeti svi oni koji je vole, svi oni koji doživljavaju različitost kao bogatstvo i raskoš a ne kao, ne daj Bože, kao neki teret. Ovo je i dan našeg zavjeta. Svake godine mi ovako kolektivno obnavljamo zavjet da nećemo izdati ciljeve za koje su naša braća i sestre položili živote a to su: Slobodna, nezavisna i svakome široka i prostrana Bosna i Hercegovina. Molimo Allaha dž.š. da podigne deredže našim šehidima i molimo ga da nam ukabuli sve ramazanske ibadete i dobročinstva.”

Izlasci na lokalna šehidska mezarja i spomen-obilježja ove godine upriličeni su isti dan u 10,oo sati u svim džematima u kojima se nalaze.