Brčko: Obilježen Dan šehida

Brčko: Obilježen Dan šehida

Centralna manifestacija povodom Dana šehida u Brčkom je upriličena u četvrtak, 11. aprila 2024. godine poslije podne-namaza na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću.

Uobičajeni protokol obilježavanja uključivao je učenje tevhida šehidima prije podne-namaza, polaganje vijenaca sa cvijećem na spomen-obilježju, poklanjanje hatme koju su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko te obraćanje glavnog imama Mustafe-ef. Gobeljića koji je rekao:

“Danas je drugi dan bajrama, a bajramski dani su dani naše radosti, dani lijepe riječi, dani druženja sa rodbinom, prijateljima i komšijama. Ovo je i dan našeg prisjećanja i podsjećanja na veličanstvenost ljudske žrtve. Mi se u ovom danu, kao ni u jednom u toku godine, podsjećamo na žrtvu koju su naši sinovi, kćeri, braća, sestre i roditelji položili u temelje i slobodu naše domovine. Oni su dali ono najvrjednije što ljudsko biće ima a to je vlastiti život. Ovo je i dan našeg ponosa jer se možemo ponositi na čistotu i ciljeve naše borbe. Mi smo se tada, a i danas, borili za cjelovitu Bosnu a ne za nekakve nacionalne i etničke torove. Borili smo se i borimo se za Bosnu u kojoj će svakom njenom stanovniku, na svakom pedlju ove zemlje, biti omogućena jednaka prava.

Ovo je i dan kolektivne obnove našeg zavjeta da ćemo ići putem koji su trasirali naši šehidi a to znači da nikada nećemo izdati ideju cjelovite i suverene Bosne koja će biti topla i draga svakome onome ko je voli.”

Izlasci na lokalna šehidska mezarja i spomen-obilježja ove godine upriličeni su isti dan u 10,oo sati u svim džematima Medžlisa Islamske zajednice Brčko.