Brčko: Obilježen početak nove hidžretske godine

Foto: Muhamed Karahasanović

Brčko: Obilježen početak nove hidžretske godine

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko u utorak 11. septembra 2018. godine u brčanskom Domu kulture svečanom akademijom obilježeno je nastupanje nove 1440. hidžretske godine.

Glavni imam mr. Mustafa ef. Gobeljić se na početku programa obratio prisutnima govorom o hidžri- jednom od najvažnijih događaja u historiji islamske civilizacije i njenim refleksijama i svevremenim porukama.

“Hidžra je simbol neviđene ljudske dobrote i spremnosti na žrtvovanje za opće dobro, simbol velike međuljudkse solidarnosti, simbol jedinstva među muslimanima koje do dan danas nije u tolikoj mjeri dostignuto.”

Hidžra je, naglasio je Gobeljić, obilježje reda, poretka i zakona. U toj ranoj fazi života u Medini Muhammed a.s. naredio je da se napiše dokument koji će regulirati odnose između muslimana i drugih konfesionalnih i etničkih zajednica. Hidžra je tom poveljom- Medinskim ustavom postala simbolom tolerancije i suživota.

Kratko obraćanje Glavni imam završio je porukom muslimanima da sve pomenute vrijednosti koje čitamo iz poruka hidžre treba da gradimo kod sebe i tada će uslijediti rezultat koji je uslijedio nakon hidžre a to je prosperitet, napredak i uspjeh.

U nastavku programa prisutni su imali priliku slušati učenje ajeta Časnog Kur'ana, ilahije, kaside, dramske odlomke a program su izveli: Fuad Karahasanović, Ahmed Karahasanović, Šejma Mehić, Rašida Ribić, Mediha Ribić i članovi ansambla Ehli Iman.

Program povodom nastupanja nove hidžretske godine u Brčkom se u kontinitetu održava od 2003. godine a posebnost ovogodišnjeg programa bila je podjela prigodnih poklon paketića koje su organizatori pripremili za najmlađe koji su prisustvovali svečanosj akademiji. Projekat su realizirali volonteri odjela za socijalnu i društvenu brigu te odjela za brak i porodicu pri Medžlisu Islamske zajednice Brčko.