Brčko: Obilježeno nastupanje nove 1438. h.g.

Brčko: Obilježeno nastupanje nove 1438. h.g.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko upriličena je svečana akademija povodom nastupanja nove 1438. hidžretske godine. Iako je plan organizatora bio da se program održi po nastupanju nove hidžretske godine zbog nemogućnosti da se, zbog lokalnih izbora, iznajmi sala Doma kulture u Brčkom termin programa je pomjeren za ponedjeljak 3. oktobra 2016. godine.

nhg_38_gl_imam

Govoreći za medije o značaju hidžre mr. Mustafa ef. Gobeljić izmeđuostalog je naglasio: “Muslimani su ovaj događaj, hidžru, seobu muslimana iz Mekke u Medinu uzeli kao najznačajniji događaj u ranoj muslimanskoj historiji od kojeg su počeli računati muslimansku eru.”

Akademija simboličnog naziva “Hej Medino dolazim ti” počela je u 19,30 sati a sala Doma kulture bila je u potpunosti ispunjena. Program su izveli članovi udruženja mladih Izvor iz Brčkog sa svojim sekcijama: Hor Mošus i Pozorišni studio Kaimija. U okviru ovogodišnje svečane akademije upriličeno je i premijerno prikazivanje kratkog igranog filma Kušlat za koji režiju potpisuje Sulejman Muratović iz Tuzle.