Brčko: Održana manifestacija “Dani sjećanja na šehide”

Brčko: Održana manifestacija “Dani sjećanja na šehide”

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Federacije Bosne i Hercegovine je i ove godine upriličila manifestaciju “Dani sjećanja na šehide” a koja se svake godine održava u drugom gradu.

Ove godine manifestacija je održana u Brčkom, a domaćin velikom broju članova porodica šehida iz ovog ali i drugih gradova sa područja Federacije Bosne i Hercegovine bila je Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Brčko distrikta. Manifestacija je održana u nedjelju 17. juna.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je prisustvovao akademiji u Domu kulture u Brčkom, a u svome obraćanju je istakao da je borba za ideale za koje su se borili naši šehidi i poginuli borci najveće ljudsko djelo.

„Bitan nam je Dan šehida jer se u njemu okupimo da zajedno bolje osjetimo kur'ansku istinu u kojoj se kaže da šehidi nisu mrtvi, oni su živi. Kada govorimo o šehidima mi prvo pomislimo na Ahiret i čast koju oni imaju kod Allaha, dž.š., i to je istina, ali šehidi su dali svoj život i za vrijednosti ovoga svijeta, za život svih nas koji živimo, za život svoje djece. Želimo u ovom danu da iskažemo posebno poštovanje prema porodicama šehida,“ kazao je muftija Fazlović.

Akademiji je prisustvovao i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarevć, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko mr. Mustafa-ef. Gobeljić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić i drugi gosti.

U okviru ove manifestacije, istog dana nakon podne-namaza, na mezarju u Gornjem Rahiću izvršeno je postrojavanje svih kantonalnih organizacija gdje su izložene zastave svih korpusa Armije RBiH. Imami MIZ Brčko su pručili Jasin i dovu. Organizovana je i posjeta centralnom šehidskom spomen obilježju u Brčkom.