Na obroncima Majevice organiziran kamp za mlade Muftijstva tuzlanskog

Na obroncima Majevice organiziran kamp za mlade Muftijstva tuzlanskog

Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog organizirala je kamp za mlade koji je realiziran u subotu i nedjelju 14. i 15. augusta 2021. godine na vakufskom lokalitetu Dovište u Maoči.

Kamp je organiziran pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Brčko a uz tehničku podršku planinarskog društva Team Work iz Maoče.

Program kampa obilovao je edukativno-zabavnim sadržajima, koji je prema riječima hafiza Abdullah Kape, koordinatora za rad s mladima Muftijstva tuzlanskog, imao za cilj da kod učesnika razvije kritičko mišljenje i nenasilnu komunikaciju. “Nastojali smo da, u takvom planinskom ambijentu kakav je Majevica, potaknemo i unaprijedimo duhovni, moralni, intelektualni, tjelesni i društveni razvoj učesnika”, ističe hafiz Kapo.

Asmir Bekrić, koordinator mreže mladih Medžlisa IZ Brčko izrazio je zahvalnost svim volonterima PD Team Work na podršci u organizaciji ovog kampa i naglasio: “Mreži mladih Medžlisa Islamske zajednice Brčko ove godine pripala je čast da učestvuje u organizaciji edukativno-zabavnog kampa s kojim smo, nadam se, uspjeli implementirati potpuno nove modele rada s mladima.”

Radionice iz oblasti prve pomoći i orijentacije u prirodi izveli su Akif Trumić i Rejhan Mujkanović. Abdulah Husić i Tarik Aganović realizirali su radionicu o medijskoj pismenosti, a predavanja iz oblasti ahlaka, akaida i povijesti islama održali su Mustafa-ef. Gobeljić, hafiz Abdullah-ef. Kapo i Asmir-ef. Bekrić. U večernjim satima upriličena je i projekcija filma “Quo vadis, Aida?”.

Škola jahanja i zip-line su bili dio sportsko-rekreativnog sadržaja, a o iskustvima sa kampa mladi su govorili biranim riječima. Aliju Mevkića iz Živinica posebno je oduševila lokacija kampa kao i izbalansiranost programa u kojem su mladi imali priliku učiti ali i zabaviti se.

Skup je završio, nakon podne-namaza i ručka, dodjelom certifikata svim učesnicima kampa.