Brčko: Organizirana akcija dobrovojnog darivanja krvi

Brčko: Organizirana akcija dobrovojnog darivanja krvi

U okviru manifestacije „Ti si ruža džennetska“ u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko, danas je (srijeda 27. novembar 2019. godine) provodena akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Koordinator Odjela za brak i porodicu pri Medžlisu Behija Hodžić, istakla je da se ova akcija provodi tradicionalno već pet godina zaredom u sklopu ovog programa, te da svake godine u prosjeku krv daruje oko 40 džematlija sa područja Medžlisa Brčko, među kojima i aktivistice ovog odjela.

„Glavni cilj jeste da se međusobno podstičemo na dobro i da prije svega budemo korisni članovi našeg društva“, istakla je Hodžić.

Jedan od dobrovoljnih davalaca krvi je bio i Adnan Bekrić, koji se i prije odazivao ovim akcijama.

„Redovno se javljam i mimo ovih akcija godišnje dajem krv dva do tri puta. Redovni sam davalc. Svi mi trebamo da se odazivamo na ove humane akcije, jer jedna doza krvi koju damo nama ne znači ništa, a nekome može da spasi život“, dodao je Bekrić.

Krv je danas dao i vjeroučitelj Suad Behlulović, koji je također redovni davalac krvi, koji je čak išao i u druge opštine kada je to trebalo da daruje krv kako bi pomogao nekome. Osim pomenutih u akciju su se uključili i brčanski imami predvođeni glavnim imamom Mustafom-ef. Gobeljićem..

Šef transfuziologije u brčanskoj Bolnici Samir Pandur kazao je da su rezerve krvi trenutno zadovoljavajuće, a prije svega zahvaljujući ovakvim akcijama i dobrovoljnim davaocima krvi.

radiobrcko.ba