Brčko: Polaganjem kamena temeljca najavljena gradnja dodatnog objekta za potrebe PU Evlad

Brčko: Polaganjem kamena temeljca najavljena gradnja dodatnog objekta za potrebe PU Evlad

U brčanskom naselju Gornji Rahić upriličena je svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju dodatnog objekta čija namjena je povećanje kapaciteta rada PU Evlad iz Brčkog.

Svečanost je održana u petak 28. oktobra 2022. godine na lokalitetu na kojem će se graditi obdanište za koje je planirano da primi dodatnih stotinu djece.

Svečanosti su, pored rukovodstva Medžlisa Islamske zajednice i brčanskih imama, prisustvovali i predstavnici vlasti u Brčko distriktu na čelu sa gradonačelnikom gospodinom Esedom Kadrićem.

O projektu i njegovom značaju govorio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-ef. Gobeljić koji je rekao: „Danas svjedočimo početku izgradnje jednog projekta kojeg možemo slobodno označiti generacijskim, i koji sa stanovišta islama ima karakter trajnog dobra ili trajne sadake. Ideja dobra ili ideja dobročinstva je ideal svake religije i svakog humanističkog učenja. Sa stanovišta islama, dobročinstvo se poima kao vrhunac vjere ili savršenstvo u vjeri; i ono je uvijek vezano za neku ljudsku individualnu ili kolektivnu potrebu. Mi smo danas pred jednom našom kolektivnom potrebom, jer ovakve ustanove su društvena, kolektivna potreba prvog reda današnjeg čovjeka.

Cilj nam je da u ovoj i narednoj godini zatvorimo finansijsku konstrukciju ovog projekta, i što je moguće prije ovaj objekat stavimo u funkciju kako bi služio ljudima ovog kraja.

Očekujemo znatnu finansijsku podršku vlasti Brčko distrikta, kao što je to bilo i do sada, ali i podršku privrede i naših džematlija ovom velikom hairli djelu. Molim Uzvišenog Gospodara da nas na ovom putu pomogne.“

O ukazanoj potrebi i ideji da se ovaj objekat gradi u južnom dijelu Brčko distrikta govorio je Enver Tursunović, direktor PU Evlad pod čijim rukovodstvom ova ustanova već punih deset godina niže uspjehe.

„Alijaga Kučukalić, najveći vakif Brčkog, iza sebe je ostavio vakuf u čijem objektu je trenutno smještena PU Evlad. Alijage više nema među živima, ali njegova djela ga i dalje čine živim. Na našoj generaciji je da izgradimo po prvi puta objekat u kojem će se ogdajati i obrazovati naši najmlađi. Da budemo vakifi čije će ime biti urezano u ploču vakifa, i koje će trajati i poslije naše smrti.”, rekao je Tursunović. Vrijednost objekta je 700.000 KM a plan je da se u 2024. godini upišu prvi polaznici.