Brčko: Promoviran Leksikon bošnjačke uleme

Brčko: Promoviran Leksikon bošnjačke uleme

U okviru jesenjeg dijela ciklusa ramazanskih tribina, u brčanskoj Bijeloj džamiji je u subotu, 2. novembra 2019. godine upriličena promocija vrijednog djela pod naslovom Leksikon bošnjačke uleme, koje je rezultat dugogodišnjeg istraživanja i entuzijazma autora Ahmeda Mehmedovića uz svesrdnu podršku Gazi Husrev-begove biblioteke,u čijem izdanju je i objavljen pomenuti naslov.

mr. Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke

Promotori su bili mr. Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, dr. Ševko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli i autor Ahmed Mehmedović. Moderatori promocije bili su Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko i Emir-ef. Šečić, sekretar Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli.

dr. Ševko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli

Leksikon bošnjačke uleme je objedinio imena, biografije i bibliografije Bošnjaka koji su u svome vremenu i prostoru ostvarili vidljiv naučni, kulturni, vjerski ili bilo koji drugi uspjeh. Djelo obuhvata biografije bošnjačkih alima, učenjaka od 16. do 21. stoljeća koji su dali značajan doprinos na raznim poljima djelovanja, kao što su: književnost, historija, lingvistika, filozofija, pravo, matematika i astronomija, zatim nosioce značajnih pozicija u društvu: reisu-l-uleme, muftije, istaknute kadije, muderrise, vakife, kaligrafe, državnike, vojskovođe, vjerske reformatore, prosvjetne radnike, šejhove, kurra-hafize, poznate vaize i istaknute imame.

Ahmed Mehmedović, autor
Emir Šečić, sekretar Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli.

Naredna tribina održat će se u subotu 9. novembra 2019. godine u Bijeloj džamiji a gost će biti Muhamed Jusić, prof. On će govoriti na temu: “Muslimani i jačanje radikalne desnice u Evropi”