Brčko: Promovisana Muslimova zbirka hadisa

Brčko: Promovisana Muslimova zbirka hadisa

U Brčkom je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko upriličena promocija prijevoda Muslimove zbirke hadisa. Promotor je bio prof. dr. Šefik Kurdić a promocija je održana u nedjelju 24. aprila 2016. godine poslije akšam-namaza u aneksu Bijele džamije. Govoreći o ovoj zbirci hadisa dr. Kurdić je naglasio važnost hadisa i sunneta Muhammeda a.s. za muslimane jer bez njih ne bismo bili u stanju razumjeti islam.

Muslimova zbirka hadisa je, uz Buharijinu zbirku, nakon Kur’ana, najvjerodstojnija knjiga. Komplet se sastoji od 8 knjiga i ima preko 5.000 stranica na papiru vrhunskog kvaliteta sa koricama koje krasi zlatotisak.

Prevodioci su prof. dr. Šefik Kurdić, profesor hadisa i dr. Semir Rebronja, profesor arapskog jezika i književnosti. Osim prijevoda hadisa, naglašavaju prevodioci, ovu zbirku krase i komentari hadisa a sa njima se htjelo postići dva cilja. Prvi je sakupiti i pobrati najznačajnije stavove, mišljenja i viđenja klasične, ali i kasnije islamske uleme o određenim pitanjima i problemima koje određeni hadisi tretiraju, prije svega bazirajući se na klasične komentare imama Nevevija, ali i na komentar Buharije od Ibn Hadžera el-Askalanija, ili poznati Fethu-l-Bari. Drugi cilj komentara bio je dotaći i kroz komentar uvesti hadis u naš svakodnevni život, odnosno, vidjeti i uočiti refleksije hadisa, ili, nažalost, često puta njihovo odsustvo iz našeg današnjeg života, ambijenta i sredine, povezati poruke i pouke hadisa sa onim sa čime se današnji muslimani susreću, a sve sa ciljem da se ukaže i otkloni što više onoga što nije u skladu sa časnim sunnetom, ali i istakne i promoviše ono što jeste u skladu sa sunnetom.

Sala u kojoj je upriličena promocija bila je ponovo ispunjena do posljednjeg mjesta.