Brčko: Upriličena centralna mevludska svečanost

Brčko: Upriličena centralna mevludska svečanost

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u subotu 9. novembra 2019. nastupio je 12. rebiu-l-evvel 1441. h.g., koji se u islamskom svijetu, a i kod nas u  Bosni i Hercegovini, obilježava kao Mevlud-dan rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Tim povodom, Medžlis Islamske zajednice Brčko organiziro je centralnu mevludsku svečanost koja je održana u subotu 9. novembra 2019. godine u brčanskoj Bijeloj džamiji, nakon podne-namaza.

Mevludski program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko a predavanje je održao Nazif-ef. Garib, profesor u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru. On je govorio o osobinama Muhammeda a.s. koje su krasile njegovu ličnost u predislamskom periodu kao i tokom njegove poslaničke misije kako bismo iz njegovih postupaka crpili pouku i saznali kako se vladati u vremenu koje mi živimo.

Nazif-ef. Garib

I ovaj program dio je manifestacije “Ti si ruža džennetska” koju Medžlis Islamske zajednice Brčko organizira već četvrtu godinu u nizu.

Na kraju programa je u organizaciji koordinatorice Odjela za brak i porodicu pri Medžlisu Islamske zajednice Brčko za sve prisutne pripremljena skromna zakuska.