Brčko: Upriličena zajednička ikrar dova

Brčko: Upriličena zajednička ikrar dova

Bijela džamija u Brčkom odavno nije ispunjena kao što je to bilo u subotu 20. augusta 2016. godine kada je poslije podne-namaza upriličena ikrar dova za buduće hadžije i hadži-hanume sa područja Medžlisa Islamske zajednice Brčko koji će ove godine obaviti petu islamsku dužnost.

Program zajedničke dove počeo je od podne-namaza uvodnim obraćanjem glavnog imama, mr. Mustafe ef. Gobeljića koji je poselamio prisutne i izrazio dobrodošlicu. Vaiz na ovoj svečanosti bio je prof.dr. Šefik Kurdić koji je u polusatnom predavanju veoma nadahnuto govorio o hadždžu. U toku predavanja naglasio je kako mu je namjera posavjetovati ovogodišnje putnike na hadždž kako da što kvalitetnije iskoriste vrijeme koje je pred njima i priliku da hodočaste sveta mjesta.

Nakon predavanja prisutnima se obratio i Safet ef. Karahmetović u ulozi glavnog vodiča i dao nekoliko insrukcija koje će biti od koristi ovogodišnjim hadžijama.

Ostatak programa obilježili su imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko izvođenjem ilahija, kasida te učenjem tekbira i telbijja. Pred učenje ikrar dove, koju je proučio Dževad ef. Numanović, Glavni imam je, u ime ovogodišnjih hadžija, prisutne upitao za halal a glasno izgovoreno “halalimo” kod mnogih je izazvalo veoma emotivne reakcije popraćene suzama.

Ove godine na hadž, sa prostora Medžlisa Brčko, putuju:

R/B Ime i Prezime Džemat
1 Mensura Topčagić SAVSKA DŽAMIJA
2 Sadika Mustafić IVICI
3 Đonlić Ramiz Putuje iz Austrije
  Đonlić Đulzida Putuje iz Austrije
5 Nasveta Šećerbegović GORNJI RAHIĆ
6 Vasvi Kurtiši GORNJI RAHIĆ
7 Kasim Karalić GORNJI RAHIĆ
8 Redžep Mehmedović KLANAC
9 Idriz Karamujić MAOČA NOVA
10 Albina Karamujić MAOČA NOVA
11 Halid Imširović (bedel za Dervu Subašić) RIJEKE
12 Mehdina Iljazović IVICI
13 Vahdeta Avdić RAŠLJANI
14 Kenan ef. Aliefendić PALANKA

Imenovanim hodočasnicima želimo puno zdravlja, sreće, sabura i snage na putovanju koje ih čeka uz dovu Uzvišenom da njihov hadž bude primljen kao ispravno obavljen ibadet.