Centralna bajramska svečanost u Bijeloj džamiji u Brčkom

Centralna bajramska svečanost u Bijeloj džamiji u Brčkom

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Brčko održana je u Bijeloj džamiji. Bajram-namaz je imamio mr. Mustafa ef. Gobeljić čiju hutbu prenosimo u cjelosti:

– Draga braćo!

Danas je prvi dan Ramazanskog bajrama. Danas su naša srca sjedinjena u radosti i iščekivanju Božije milosti i nagrade za sve naše ramazanske ibadete i doročinstva. Danas smo radosni što smo ispostili ramazan, što smo još jednom posvjedočili svoju predanost Uzvišenom Gospodaru i pomjerili granice naše ljudske dobrote i saosjećanja.

Naš post je znak naše snage i spremnosti na žrtvu, na odricanja u ime našeg Gospodara; naša materijalna davanja, oličena kroz zekat i sadekatu-l-fitr i sadaku uopće, su potvrda naše pobjede nad egoizmom i sebičnošću.

Nada u Allahovu, dž. š., milost i nagradu, jest najvažniji razlog zbog kojeg je BAJRAM radost duša naših. Međutim, mi se Bajramu radujemo i zbog toga što je on naš porodični praznk, što u njemu bajramsko ushićenje dijelimo sa drugima – komšijama, prijateljima i rodbinom.

Ovom Bajramu se radujemo i iz još jednog razloga. Naime, 23 godine nakon njenog rušenja, ove godine, ako Bog da, 16. jula, biće upriličena svečanost u povodu završetka obnove i otvorenja Azizija džamije u Brezovom Polju, kulturno- historijskog objekta nulte kategorije. Ovo je i poziv da se svi okupimo na ovoj našoj velikoj svečanosti i učestvujemo u ovoj našoj zajedničkoj radosti.

Također, Bajram je i prilika da se preispitamo, da duboko, u svojoj intimi, analiziramo učinak ramazanskog života na nas, odjeke ramazanskih ibadeta u nama. Jer, svi naši ibadeti, sva naša tjelesna i materijalna odricanja, naši napori ka dosezanju duhovnih visina, trebali bi i morali, imati za posljedicu naš uspon i pomake i u vertikalnoj i u horizontalnoj ravni. Drugim riječima kazano: uvijek, svakog dana, a posebno u ramazanskim danima, trebali bi biti dragom Bogu bliži a prema ljudima korisniji i bolji. Ovo tim prije, što i ovaj Bajram dočekujemo, u atmosferi velikih socijalnih izazova i socijalne nesigurnosti.

Valja nam ovu činjenicu imati duboko na umu, i permanentno raditi, u skladu sa svojim mogućnostima, na otklanjanju i ublažavanju ljudskih nevolja i kušnji.

Draga braćo, Bajram je izvanredna prilika da pokažemo svu raskoš i ljepotu pejzaža naših srca, i da ih širom otvorimo za sve ljude dobre volje i iskrenih namjera.

Bajram je i prilika da pokažemo nesagledive horizonte koje vjera oslobađa u ljudskim srcima, a koji se manifestiraju kroz dobročinstvo, praštanje, njegovanje prisnih i iskrenih međuljudskih, međurodbinskih i međukomšijskih veza i odnosa.

Braćo u vjeri, sada kad se vratite svojim kućama, podijelite bajramsku radost sa vašim najbližim. Vaš osmijeh na licu i topla riječ za njih će biti najdraži poklon. Nastojte u danima Bajrama posjetiti svoju rodbinu, komšije, prijatelje. Pogotovo one koji su bolesni, ili na bilo koji način onemogućeni da osjete puninu bajramske radosti.

Uz iskrenu dovu Svevišnjem, da još mnogo Bajrama zajedno dočekamo, ja vam braćo želim sretne i ugodne bajramske dane, uz molbu Allahu, dž. š., da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoloženju i porodičnoj sreći.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN