Često postavljana pitanja vezana za zekat

Često postavljana pitanja vezana za zekat

Na pitanja odgovara prof. dr. Enes ef. Ljevaković, fetva-i-emin

Pitanje:
Esselamu alejkum.
Čula sam da se zekat daje 2.5 % od ukupne imovine, da li se pod tim podrazumijeva imovina koja se ne koristi ili čak i ona koja spada u svakodnevnu upotrebu?

Odgovor:
Esselamu alejkum!
Imovina na koju se daje zekjat, kada se ispune uvjeti obaveznosti (nisab i dr.), razvrstava se u četiri osnovne kategorije: 1. novac, zlato, srebro, 2. trgovačka roba, 3. stoka, 4. poljoprivredni proizvodi. Svaka od spomenutih kategorija imovine ima svoje uvjete obaveznosti zekjata od kojih su najvažniji nisab (određena količina, pregodinjenje, osim kod poljoprivrednih proizvoda kod kojih se ne uvjete protek vermena od godinu dana od momenta posjedovanja nisaba), Prema tome, imovina koju osoba koristi za svoje svakodnevne potrebe (kuća, stan, auto, posuđe, namještaj, zemlja…) ne podliježu obavezi zekjata.

Pitanje:

Selam alejkum!

Bavim se uzgojem povrća na otvorenom. Ove godine ostvario sam ukupni prihod od oko 7000KM.

Od toga moram platiti 20% troškova. Navodnjavao sam iz rijeke. Da li trebam platiti zekat ili sadaku, kome i u kojem iznosu?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Ukoliko prinos iznosi 653 kg i više, nakon što odbijete vaše osnovne godišnje potrebe za ubranim proizvodima, izdvojite od ukupnog prihoda dugove nastale kao troškovi proizvodnje, a od preostalog prihoda izdvojite 5% na ime zekjata, ako su usjevi u većini zalijevani vještačkim putem. Zekjat se kod nas daje u Fond Bejtul-mal pri Rijasetu Islamske zajednice.

Pitanje:
Selam alejkum.
Oročio sam sredstva koja premašuju iznos nisaba u BBI banci na period od tri godine. Na oročeni iznos svaki mjesec dodajem nešto sredstava iz plate. Zanima me da li mogu izmiriti obavezu zekata tako što ću izračunati iznos zekata na navedena sredstva na računu i dati ih od svoje plate (jer sa novcem na računu ne mogu raspolagati u naredne tri godine), ili ću morati redefinirati ugovor s bankom?

Odgovor:
Esselamu alejkum!
Nije važno  skojeg će računa, odnosno kamare iznos zekjata biti plaćen, bitno je da se izdvoji 2,5% ukupnog iznosa novca na štednji. Prema tome, nema smetnje da se iznos zekjata izdvoji iz plaće ili neke druge imovine.

Pitanja:
Esselamu alejkum.
Da li se može dati zekat unuci od sestre, koja je studentica?

Odgovor:
Esselamu alejkum!
Ukoliko ste član Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zekjat trebate uplatiti u fond Bejtul-mal pri Rijasetu. Ukoliko ste član neke druge zajednice (džemata) konsultirajte se sa rukovodstvom te zajednice (džemata).

Pitanje:

Selam!

Imam jedno pitanje vezano za zekat. Naime, ukoliko posudim dio novca nekome tada neću imati količinu novca za koju se daje zekat. Da li sam ja dužna da dam zekat bez obzira što sam posudila novac ili tada ne dajem zekat?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Na posuđeni novac, ukoliko zajedno sa drugim novcem i istovrsnom imovinom dostiže iznos nisaba i ispunjava ostale uvjete obaveznosti zekjata na novac, zekjat daje zajmodavac, a ne zajmoprimac. Posuđeni novac, poput novca na štednji, podliježe obavezi zekjata ukoliko ispunjava potrebne uvjete.