Četiri godine vjeronauke u srednjim školama

Piše: Behija Hodžić

Četiri godine vjeronauke u srednjim školama

Dana 11. novembra, u JU Poljoprivredno medicinskoj školi, obilježeno je četiri godine kako je vjeronauka postala dio redovne nastave u svim srednjim školama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Učenici četvrtih razreda srednjih škola su prva generacija na području Brčko Distrikta koji su kroz cijelo svoje osnovno i srednjoškolsko obrazovanje imali priliku pohađati nastavu pravoslavne, islamske ili katoličke vjeronauke. Kako bi pokazali blagodati uvođenja ovoga predmeta, došli su na inicijativu održavanja zajedničkog časa a koji će biti u cilju pokazati sličnosti i razlike, ali prije svega istinske vrijednosti  vjera, nacija, tradicije, običaja i kulture.

Organizatori ovog časa, na kome su predavači bili sami učenici, polaznici sve tri konfesionalne vjeronauke, i njihovi vjerski poglavari, bili su: Vijeće učenika Poljoprivredno medicinske škole, na čelu sa predsjednicom gospođicom Helenom Radić, i sekcija za afirmaciju istinskih vrijednosti Poljoprivredne i medicinske škole čiji su koordinatori profesori vjeronauke u ovoj školi: Boško Maksimović- profesor pravoslavne vjeronauke, Ivan Šarčević – profesor katoličke vjeronauke i Behija Hodžić – profesorica islamske vjeronauke.

Svečani program, svojim prisustvom uveličali su i istaknuti članovi vjerskih zajednica i crkava Brčko Distrikta : jerej Dragan Popović – predsjednik Aktiva nastavnika pravoslavne vjeronauke, protojerej stavrofor Nebojša Draškić – starješina Sabornog hrama Uspelja Presvete Bogorodice, mr.Mustafa efendija Gobeljić – glavni imam Medžlisa islamske zajednice Brčko, prof. Jasmin Baković – predsjednik aktiva islamske vjeronauke i Prečasni gospodin Damir Ivanović, dekan brčanskog dekanata. Oni su izrazili svoje zadovoljstvo što je nastava vjeronauke našla svoje mjesto među mladima s ciljem spajanja i promovisanja mira i suživota.  Obećali su pružiti podršku kako učenicima i vjeroučiteljima, tako i školi u daljnjim međureligijskim projektima.

Program je počeo na zanimljiv način, naime učenici su otpjevali po jednu duhovnu pjesmu svoje religije, a na kraju su otpjevali i jednu zajedničku pjesmu.  Purisutnima su se obratili  tri učenika, maturanta, ispred sve tri vjeronauke a imali su zadatak da kratko predstave svoju vjeru, iznesu svoje mišljenje o vjeronauki u srednjim školama, a posebno su naglasili važnost i ljepotu održavanja zajedničkih časova vjeronauke u kojima su se na praktičan i živ način mogli upoznati s religijama svojih prijatelja, ističući:  poštujući svoje, poštujemo i tuđe.

Učenici četvrtih razreda razreda su na ovakav način željeli da ostave svoj trag u vremenu, i zabilježe ovo vrijeme na što bolji način.

Prisutnima se obratio i direktor JU Poljoprivredne i medicinske škole. Direktor Sead Bečić je izrazio zadovoljstvo što je vjeronauka u školi zaživjela u punom smislu ove riječi, te je istakao kako već vidi plodove nastave vjeronauke. Želim naglasiti, da je direktor ove škole posebno iskazao podršku i sam podstakao nas profesore vjeronauke da oformimo sekciju ispred predmeta vjeronauke u školi. Sekcija je uveliko zaživjela, a u sklopu sekcije imamo više ogranaka: ogranak hora, ogranak za humanitarne akcije , ogranak za opšte-društvenu angažovanost i međureligijsku saradnju itd…

Cilj sekcije je promocija i afirmacija među mladima onoga što je prava, istinska vrijednost u životu na ovome svijetu i suprotstavljanje svemu onome što se pod plaštom modernih tokova danas u našem društvu nudi kao nekakva vrijednost, dok to u stvarnosti nije.

Sekcija je pokrenuta i s namjerom da se teoretski dio nastave vjeronauke pokuša i praktično primijeniti, te da i sami učenici preuzmu ulogu onih koji će drugima prenositi i širiti ljepotu dobra, potencirajući vrijednosti koje, kao takve, baštini cijelo čovječanstvo. Ali i da na jedan praktičan način predstavimo cilj i svrhu vjeronauke u srednjim školama, a kako sa ovom školskom godinom zaokružujemo izvođenje nastave vjeronauke u sve četiri godine u srednjoj školi odlučili smo da među prvim aktivnostima ove godine obilježimo uvođenje vjeronauke u srednjim školama.

Posebnu čar ovom svečanom programu, pokazale su i divne gospođe, koje vode Udruženja žena u našem gradu, a koja djeluju ispred sve tri vjerske zajednice. Naime, aktivistice Udruženja : članice Kola srpskih sestara Majka Jevrosima iz Brčkog, Udruženje žena Bošnjakinje, kao i pripadnice KUD-a iz Gornjeg Zovika su spremile prigodnu zakusku za sve prisutne, a u holu škole su postavile izložbene stolove na kojima su predstavljena tradicionalna jela i kultura sve tri zajednice.

Ovim svečanim programom opravdano je postojanje vjeronauke u srednjoj školi, posebno u jednoj multietičkoj sredini kakva je to u Brčkom, jer kako je istaknuto na samom programu – vjeronauka nas podstiče na ljubav, na čovjekoljublje, ljubaznost, suosjećanje i ljubav prema drugim ljudima te afirmiše svaku dobru osobinu u osjetljivim godinama učenika srednjoškolske dobi. Naši učenici su naše veliko blago, veliki potencijal naše škole, društva, grada, države. Ulažući u mlade i sposobne ljude gradimo zajednicu u kojoj će nam svima biti ljepše i bolje.

Behija Hodžić, profesorica Islamske vjeronauke Poljoprivredno medicinska škola, Brčko.