Cijeli svijet duguje majkama Srebrenice i Podrinja, Prijedora i Sanske doline

Izvor: muftijstvotz.ba

Cijeli svijet duguje majkama Srebrenice i Podrinja, Prijedora i Sanske doline

Behram-begova medresa je, u četvrtak 29. marta, po trinaesti put obilježila Dane porodičnih vrijednosti.

Ovu manifestaciju, koja je nastala u želji da se promoviraju vrijednosti muslimanske porodice, Medresa je organizovala zajedno s Odjelom za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog. Učenici i učenice Medrese su učili, svirali i glumili, prikazali video snimke i proglasili najuspješnije literarne radove. Tema porodičnih vrijednosti ove godine bili su mubarek noći i blagdani.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je čestitao Behram-begovoj medresi, učenicima i profesorima ove škole, što istrajavaju u njegovanju porodičnih vrijednosti.

„Ništa nije tako postojano kao majka. Koliko snage ima majka, naše majke u Bosni, mi to znamo. Cijeli svijet nije jači od majki Srebrenice i Podrinja, Prijedora i Sanske doline i svih ostalih naših majki čiji bol je najdublji. Majka najviše voli i zato ima i najveću bol ali ima i najveću snagu. Allah dž.š. nikome ne daje jedno a da ne daje i drugo, i da ne uspostavi mjeru.

Poslije riječi majka želim istaći riječ medresa, naša bosanska medresa. Nema ništa starije u institucionalnom smislu što mi pamtimo i čemu toliko dugujemo kao što je medresa. Majka i porodica su prva škola znanja i odgoja, a medresa je na drugom mjestu.

Nema uspjeha bez upornosti i savjetovanja, pogotovo nema velikog uspjeha. Nemojte se, dragi roditelji, umoriti od toga da savjetujete svoju djecu, razgovarajte s njima, kazujte im o našim iskonskima, istinskim, tradicionalnim vrijednostima. Rađati, učiti i odgojiti djecu je najvažniji ispit,“ kazao je muftija Fazlović.

Prisutnima su se obratili i dr. Safija Malkić i Seid Eminović iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini, direktor Behram-begove medrese mr. Ahmed-ef. Hatunić i Merzija Kasumović, profesorica u Medresi i koordinatorica ove manifestacije.

Behram-begova medresa je i ove godine objavila nagradne konkurse za najbolji literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona, kao i poseban konkurs za učenike Medrese.

Tema literarnog konkursa za osnovne škole bila je “Blagdani- svjetlost i radost djetinjstva. Treće mjesto pripalo je Maida Bečić, učenici 8. razreda Osnovne škole Gnojnica. Drugo mjesto osvojila je Belma Hajdarević, učenica 8. razreda Osnovne škole Brčanska malta Tuzla, a treću nagradu osvojio je Haris Halilbašić, učenik 6. razreda Prve Osnovne škole Živinice.

Tema literarnog konkursa za srednje škole bila je „Razgovor je spona među ljudima, možda jedini“. Prvo mjesto osvojio je Ibrahim Halilović, učenik 4. razreda Mješovite srednje škole Živinice, dok je drugo mjesto pripalo Belmi Ramić, učenici 2. razreda Javne ustanove Gimnazija Živinice. Ana Marija Vareškić, učenica Srednje medicinske škole Tuzla, dobila je treću nagradu.

Poseban konkurs raspisan je za učenike Medrese, a tema je bila „More ne možeš preći gledajući u vodu“. Nagradu za najbolji rad dobio je Harun Bečić, učenik 1. razreda Medrese. Drugo mjesto osvojila je Elmina Eminović, učenica 4. razreda ove škole, dok je treću nagradu osvojila učenica Adisa Medić.

Programu u Velikoj sali BKC TK, u kojoj je bilo oko 900 gošći, prisustvovali su glavni tuzlanski imam Ahmed-ef. Huskanović, profesorice i profesori medresa i Fakulteta islamskih nauka, predstavnice ženskih udruženja, koordinatorice pri odjelu za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog, vjeroučiteljice, gošće iz drugih gradova, majke i rodbina učenika i učenica Medrese.