Dan džamija

Dan džamija

Taj zločin ostavio je najdublju, najbolniju ranu u biću i duši Banje Luke, ali i Bošnjaka i Bosne i Hercegovine uopće.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini danas obilježava Dan džamija na 20. godišnjicu rušenja Ferhadije i 12. godišnjicu pogibije Murata Badića iz Cazina, kojem je proučen tevhid u obnovljenom dijelu te džamije, uz poruku da se to što se dogodilo 7. maja 1993. i 2001. više nikada ne dogodi.

Tokom agresije na BiH uništeno je ili oštećeno više od 80% od 1.144 džamije koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH.

Dan džamija treba da podsjeti Bošnjake koliko su sudbina i uništavanje bosanskih džamija imanentni sudbini i žrtvama samih Bošnjaka u njihovim tragičnim stradanjima tokom posljednjih 100 godina.

Ferhadija, inače jedna od najznačajnijih džamija u BiH, bila je dio monumentalne zadužbine plemenitog Ferhat-paše Sokolovića, posljednjeg bosanskog sandžak-bega i prvog begler-bega, koji je bio rođak čuvenog velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića.

Ferhat-pašina džamija je sagrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću. Ferhadija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. No, Ferhadija je bila samo jedna od 16 banjalučkih džamija koje su tokom agresije na BiH od 1992. – 1995. godine do temelja porušene.