Dani tradicionalne bosanske kuhinje

Piše: Behija Kadušić

Dani tradicionalne bosanske kuhinje

Obzirom da je hrana ključna potreba za život čovjeka i njegovo zdravlje islam je tom pitanju posvetio veliku pažnju. Čovjek je danas na vjetrometrini, vrlo često sam bez pomoći ili izbjegava pomoć, izložen raznim udarima koji se na njega obrušavaju iz njegove sredine po pitanju jela, namirnica, industrijskih prerađenih proizvoda, aditiva, otrova itd. Kada se tome dodaju lose navike, koje stiče u toku života po pitanju prehrane, uticaja okoline, standarda, ne provjećenosti dobije se stanje koje nije nimalo ružičasto.
Sa željom da damo svoj doprinos u očuvanju tradicije i običaja bošnjačkog naroda, univerzalnih vrijednosti pakada je u pitanju kulinarstvo na prostorima Bosne i Hercegovine, u subotu, 12.03.2022. godine, Odjel za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Brčko promovisao je dvije knjige recepata:
“Naši odabrani recepti”(knjiga 1 i 2) – Udruženja žena Bošnjakinja Brčko distrkta, i
„Sabihina sofra“, gospođe Sabihe Dacić.

Promocija je započeta sa učenjem Kur’ana, ašere je proučio Abdulah Gobeljić, učenik IV razreda Behram-begove medrese u Tuzli, a nakon uvodnog dijela – moderatora, prof. Behije Kadušić, Abdulah je prisutne počastio i učenjem sevdalinke- “Nigdje tako ko u Bosni nema”.
Promotorice, ova dva značajna izdanja, su bile: predsjednica Udruženja Bošnjakinja Brčko distrikta BiH, Munevera Kaloper i urednica knjiga Azra Hasanović, profesorica religijske pedagogije, i gospođa Sabiha Dacić.
Promocija je završena još jednom lijepom sevdalinkom, “Sejdefu majka buđaše”, u izvedbi Emine Hajdarević Osmić.

Da je i ova aktivnost uspješno organizovana i realizovana, svjedoči i činjenica da je Odjel za brak i porodicu ponovo okupio punu veliku salu restorana Divanhana naših sugrađanki i džematlijki sa područja Brčko distrikta! Ovim putem se zahvaljujemo sugrađankama i džematlijkama što su izdvojile svoje dragocijeno vrijeme i odlučile ga provesti na još jedan ugodan, lijep i koristan način.

Promocije je organizovana u okviru aktivnosti Odjela za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Brčko. Zahvaljujem se našem Medžlisu, na čelu sa dr. Mustafom ef. Gobeljićem koji nam daje nesebičnu podršku u promociji i afirmaciji pozitivnih vrijednosti.

Nakon promocije upriličena je degustaciju lijepih jela koje su za nas pripremile žene iz Udruženja žena Bošnjakinje Brčko distrikta i vrijedna Sabiha Dacić, uz kahvu i čaj!