Delegacija Ureda za hadž boravila u Saudijskoj Arabiji

Na sastanku u Ministarstvu kao i u drugim institucijama u čijoj ingerenciji je organizacija najvećeg muslimanskog hodočašća, moglo se čuti kako saudijske vlasti nemaju nikakvih primjedbi na način na koji Rijaset IZ BiH organizuje hadž. Naprotiv, domaćini su u više navrata istakli kako sve relevantne saudijske institucije u svojim izvještajima ističu evidentan napredak u organizaciji hadžija iz Bosne i Hercegovine, naročito u pogledu organizacije boljih uslova smještaja, ishrane, zdravstvene njege, kvalitete prijevoza, te disciplinovanosti bosanskih hadžija. Još jedna od zajedničkih opservacija koja se mogla čuti sa obje strane u analizi prošlogodišnjih organizacija hadža jeste da se struktura bosanskih hadžija već nekoliko godina mijenja u korist sve većeg broja mladih ljudi i bračnih parova koji dolaze obaviti hadž.

Domaćini su goste iz BiH upoznali i sa novim projektima koje Vlada Kraljevine Saudijske Arabije poduzima i na kojima radi kako bi osigurala što jednostavnije obavljanje hadžskih obreda i postepeno omogućila eventualno povećanje broja hodočasnika. Tako se već ove godine očekuje da i hadžije koji iz naše zemlje u Svetu zemlju putuju kopnom budu uključeni u prijevoz novim metroom na području Mešaira; od Mine preko Muzdelife do Arefata i nazad.

I ove godine, kao i prethodnih, broj hadžija koji prema ustanovljenim kvotama (na hiljadu muslimana jedne države jedan hadžija) mogu dobiti saglasnost, odnosno vizu, iz BiH ostao je na cifri od dvije hiljade i dvjesto hadžija. Ured za hadž BiH već je pokrenuo aktivnosti na upisu novih hadžija koji ovu petu dužnost svakog imućnog i sposobnog muslimana planiraju obaviti u 1432. h.g. odnosno 2011. godine. A sve one koji se planiraju priključiti ovogodišnjoj karavani bosanskih hadžija iz Ureda savjetuju da zbog ograničenog broja što ranije pokrenu predviđenu proceduru. Više informacija o prijavama, cijenama i savjetima budućim hadžijama može se naći na web stranici Rijaseta IZ BiH: Prijave za Hadž 2011

M.J. rijaset.ba