Dova za narod Somalije

Dova za narod Somalije

U obavijesti koju je imamima i muftijama uputio Muharem ef. Omerdić, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta, preporučuje se svim hatibima da u svojim džamijama 23. 9. 2011. / 25. ševvala 1432. h., poslije klanjanja džumanskog farz-namaza sa džematom prouče DOVU MILOSTI za spas ljudi u Somaliji, moleći Svemilosnog Gospodara da im se smiluje i dadne kišu i riješi ih kataklizmičnog stradalništva u kome se nalaze.

Nadalje se ističe da je suša koja je pogodila Somaliju eskalirala u cijelom regionu, usljed čega umiru djeca, starije osobe, a glad nemilosrdno uzima svoj danak. Pojavile su se mnoge bolesti, nedostaju lijekovi. Region je zahvačen ogromnom katastrofom, dok je u Somaliji najgora situacija.

„Stradanje tamošnjeg stanovništva je moglo biti daleko manje da im je stigla pomoć na vrijeme i da je bila izdašnija. Međutim, stanje je sada, kako nam je poznato, još zabrinjavajuće, sve teže i jedino im Uzvišeni Allah u potpunosti može pomoći.

Muslimani u BiH su nedavno, putem sergija, poslije džuma-namaza, a na osnovu Rijasetovog apela za pomoć staradalom stanovništvu u Somaliji, sakupili 557.000 KM. Neka Uzvišeni Allah nagradi sve naše džematlije koji su u tome učestvovali i i molimo Ga da im poveća napredak i bereket  iz Svoje Hazne i sačuva nas i našu Domovinu od stradanja i neimaštine, navodi se u obavijesti Vjerskoprosvjetne službe.

Učenjem DOVE MILOSTI, molimo Allaha, dželle šanuhu, da pomogne i spasi narod Somalije.