Ekskurzija polaznika Kursa islama u Žepče i Tešanj

Piše: Ramiz Joldić

Ekskurzija polaznika Kursa islama u Žepče i Tešanj

Polaznici Kursa islama, njih 44 sa vjeroučiteljima Behijom Kadušić Beganović i Ramizom Joldićem, iz Brčkog su u subotu, 10.06.2023. godine, posjetili Žepče gdje je održana debata među polaznicima Kursa islama ova dva grada..

Nakon dolaska u Žepče oko 11 sati, Brčake su dočekali polaznici Kursa islama iz Žepča na čelu sa glavnim imamom, Džafer-ef. Gračićem, i koordinatorom, Ernadom Hadžićem. Glavna tema debate je bila “Genocid u Srebrenici”. Pored glavne teme Lea Bunić je predstavila grad prenijela dosta zanimljivih činjenica o Žepču, a potom su Brčaci predstavili svoj grad. Obje teme od strane Brčaka predstavljale su izuzetno ozbiljne Amina Murguz i Saliha Čačković, dok je sa strane domaćina o genocidu govorila Merjema Sijahović.  

Poslije završetka debate krenulo se u obilazak znamenitosti Žepčanske čaršije, gdje se posjetilo šehidsko mezarje u Gornjoj Mahali, zatim Ali-begova džamija, poznatija kao Trzanska džamija, te usput i druge ukrase ove male, ali lijepe čaršije. Nakon toga polaznici Kursa islama iz oba grada su se uputili na ručak i slobodno druženje. Nakon završenog druženje u Žepču krenulo se u Tešanj gdje su polaznici Kursa islama dočekani u prostorijama Medžlisa IZ-e Tešanj, od strane glavnog imama Fuad ef. Omerbašića, kao i Zejd ef. Svrake i njegove hanume Šejme koji su poznati interpretatori ilahija. Nakon iskazivanja dobrodošlice od strane Glavnog imama, polaznici su se  nastavili družiti uz ilahije i prijatan razgovor sa Zejd ef. i Šejmom. Poslije obilaska Tešnja i i njegovih znamenitosti, krenulo se u Brčko, gdje se stiglo u 21h.