Enes-ef. Svraka: Nova mektepska godina počinje 11. septembra 2021. godine

Enes-ef. Svraka: Nova mektepska godina počinje 11. septembra 2021. godine

– Nova mektepska godina počinje 11. septembra 2021. godine i nadamo da ćemo ove godine imati još veći broj polaznika mekteba – izjavio je u intervjuu za Preporod.info doc.dr. Enes-ef. Svraka, šef Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Prema statističkim podacima u Izvještaju Rijaseta za 2020. godinu, broj upisanih polaznika mekteba je veći od 81.000.

– Nadam se da će taj broj ove godine biti i veći, jer je još uvijek značajan broj učenika u osnovnim školama koji pohađaju vjersku nastavu a ne dolaze u mekteb na mektepsku pouku – dodao je on.

U razgovoru za naš portal dr. Svraka je, između ostalog, govorio i o modelima odvijanja mektepske pouke u vanrednim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, te poručio roditeljima da svoju djecu upišu u mektebe, jer proces koji se u njima odvija svakako doprinosi ispunjenu roditeljske obaveze da djecu odgajaju u skladu s islamskim moralnim normama.

Preporod.info: Na samom početku razgovora, sumirajte nam prošlogodišnje rezultate. Koliko je mališana bilo na mektepskoj pouci, jeste li zadovoljni? Šta očekujete kada je riječ o polaznicima ove godine? 

Svraka: Proces početka odvijanja mektepske pouke, trajanja i završetka je utemeljen prema Pravilniku o mektebu i mektepskoj pouci, prema kojem mektepska godina počinje drugog vikenda u septembru. Shodno navedenom, to je 11. septembar. Nažalost, moramo konstatovati da se broj polaznika mektepske pouke prema statističkim podacima iz godine u godinu blago smanjuje u posljednjihsedam do osam godina. Naravno, broj umanjena polaznika mekteba je procentualno mnogo manji nego broj umanjenja učenika u osnovnim školama u istom periodu. Svakako, to nije ni opravdanje ni traženje izgovora, već jedna prosta usporedba. Naime, prema statističkim podacima u Izvještaju Rijaseta za 2020. godinu broj upisanih polaznika mekteba je više od 81.000, a broj redovnih polaznika više od 63.000.

Priželjkujem da stane odliv i odlazak naše djece iz Bosne i Hercegovine u druge zemlje i nadam se da će se broj polaznika mekteba povećati, jer još uvijek značajan broj učenika u osnovnim školama koji pohađaju vjersku nastavu a ne dolazeu mekteb na mektepsku pouku. 

Preporod.info: S obzirom na broj džemata, mekteba, koliko muallima će održavati mektepsku pouku?  

Svraka: Broj džemata i mekteba u kojima se održava mektepska pouka na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini što podrazumijeva Bosnu i Hercegovinu, mešihate i dijasporu je više od 2.200. Broj muallima koji realizuju mektepsku pouku je približan broju džemata, imajući u vidu da jedan broj džemata pored matičnog mekteba ima jedan ili više punktova mektepske pouke, dok određen broj povratničkih džemata fizički nema djece, a samim tim ni mektepsku pouku. 

Preporod.info: Ima li nekih novina kada je riječ o realizaciji mektepske pouke, prije svega, u pogledu ilmihala i sadržaja mektepske pouke?  

Svraka: Mektepska pouka je odgojno-obrazovni proces s dugom tradicijom poučavanja koji prati pedagoške norme i unapređuje sve segmente rada. Kao što je već poznato, u prethodnoj mektepskoj godini pouka se održavala prema novom Nastavnom planu i programu mektepske pouke i ilmihalima u kojima je bilo inovacija koje su korištene i primijenjene u našim mektebima. Slijedi značajan period prikupljanja i obrade povratnih informacija u vezi s primjenom novog Nastavnog plana i programa mektepske pouke i korištenjem novih ilmihala.  

U predstojećoj mektepskoj godini u našim mektebima u saradnji s Media centrom IZ – TV BIR će snimatii emitovati serijal TV mekteb. Također, u pripremi je i fond multimedijalnih sadržaja koji će biti dostupni muallimima/ama i polaznicima mekteba i olakšati realizaciju mektepske pouke i učiniti je zanimljivijom. 

Preporod.info: Možete li se osvrnuti na prošlu godinu, kada je rad u mektebima bio prilagođen uslovima pandemije, jeste li zadovoljni rezultatima rada, sadržajem, usvojenim znanjem i načinom odvijanja pouke? 

Svraka: Cijelo društvo se prilagođavalo na novonastale okolnosti, odgojno-obrazovni sistem, pa tako odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice. Konkretno kada je riječ o mektepskoj pouci, ona se u prethodnoj mektepskoj godini odvijala kombinovano, na tradicionalan način s polaznicima mekteba u učionicama i online-mekteb na daljinu, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Zadovoljan sam što nije bilo prekida u odvijanju odgojno-obrazovnog procesa i čestitam muallimima/ama i polaznicima mekteba na brzom prilagođavanju promjeni modela odvijanja mektepske pouke. Naravno, uvijek se može bolje i treba težiti boljem, odgojno-obrazovni ishodi su mjerljivi, međutim, važno nam je da nije bilo prekida u procesu odvijanja mektepske pouke, da smo uspjeli realizovati planirane aktivnosti kao što su obrada i usvajanje sadržaja, završni ispiti, mektepsko takmičenje itd. i pritom imati na umu da se je to uspjelo u specifičnim okolnostima, dok se nastava u školama u nekim kantonima uglavnom odvijala online. Dakle, osnovni cilj i zadatak mektepske pouke je ispunjen, a svi zajedno trebamo dati doprinos da rezultati budu još bolji. 

Preporod.info: S obzirom na aktuelnu situaciju, u slučaju povećanja broja zaraženih, postoji li mogućnost ponovo online pouke, te na koji način će ona biti organizovana? Ima li tu nekih novina? 

Svraka: Predstojeća mektepska godina će, ako Bog da, početi u mektepskim učionicama, dakle, po konvencionalnom modelu, na tradicionalan način. Molimo Boga i priželjkujemo da tako i ostane tokom mektepske godine. Naravno, da ćemo pratiti epidemiološku situaciju i u slučaju pogoršanja situacije tražit ćemo najbolji način kako da polaznike mekteba zadržimo u mektepskim učionicama. Međutim, ukoliko to bude neophodno u cilju zaštite zdravlja svih sudionika mektepske pouke i prevencije širenja virusa preći će se na online model, mekteb na daljinu. Ja se nadam da to neće biti neophodno. 

Preporod.info: Po Vašem mišljenju, kako unaprijediti mektepsku pouku? 

Svraka: To pitanje je uvijek aktuelno, jer mektepska pouka je ”živi” proces koji traje i odvija se u kontinuitetu, što znači da je i potreba unaprijeđenja i poboljšanja stalno otvorena. Naravno, bilo bi dobro kad bi i mogućnosti unaprijeđenja pratile potrebu u pogledu ljudskih, infrastrukturalnih, materijalnih, tehničkih, inovativnih, didaktičko-metodičkih i drugih potencijala. Prema tome unaprijeđenje mektepske pouke se odvija u okviru raspoloživih mogućnosti. Svakako cijenim da je najznačajnije ulagati u ljudski potencijal, u obrazovanje i stručno usavršavanje neposrednih realizatora mektepske pouke, a to su muallimi i muallime. Međutim, treba imati na umu da je i to zahtjevan proces koji traži ispunjavanje neophodnih preduslova. 

U svakom slučaju nadležni u Rijasetu Islamske zajednice i drugim organizacionim jedinicama prate proces mektepske pouke i poduzimaju potrebne aktivnosti za njeno unaprijeđenje u skladu s mogućnostima. 

Preporod.info: Šta biste poručili za kraj ovog razgovora? 

Svraka: Iskoristit ću priliku da pozovem roditelje da izvrše svoju roditeljsku obavezu u pogledu odgajanja djece u skladu s islamskim moralnim normama i podučavanja osnovnim islamskim načelima, a tu dužnost će u jednom segmentu izvršiti upisivanjem i slanjem djece u mekteb. Prema tome, dragi roditelji i draga djeco uskoro počinje nova mektepska godina, mekteb vas čeka i širom je otvorio svoja vrata a vaši muallimi/e plemenita srca. Mekteblijama i školarcima čestitam početak predstojeće mektepske i školske godine uz dovu Uzvišenom Gospodaru da protekne hairli, u zdravlju i da doprinese korisnom znanju i lijepom ponašanju. 

(A.N./Preporod.info)