Fatmir Alispahić na tribini u Brčkom: “Država mora zakonom zabraniti sve vrste tzv. igara na sreću”

"Umjesto da štiti građane, država usavršava modalitete za pljačku ljudi kroz kladionice i druge igre na sreću..."

Fatmir Alispahić na tribini u Brčkom: “Država mora zakonom zabraniti sve vrste tzv. igara na sreću”

U aneksu Bijele džamije u Brčkom večeras je održano predavanje na temu: „Kockarnice kao legalni okviru za pljačku građana“. Predavač je bio mr. Fatmir Alispahić koji je upozorio da kockarska ovisnost u Bosni i Hercegovini dobija pandemijske razmjere i postaje dominantni stil života. U svom govoru Alispahić je veoma oštro kritizirao odnos državnih službenika i onih koji treba da vode brigu o građanima i štite njihove interese nazivajući ih državnom mafijom koja u koordinaciji sa kockarskim dilerima organizirano pljačka osiromašeni i socijalno traumatizirani narod.

m_i_a

Alispahić je upozorio da je Bosna i Hercegovina po glavi stanovnika prva u Evropi po broju kladionica, da su pola miliona građana konzumenti tzv. igara na sreću, da su 27% mladih i 10% roditelja stalni zarobljenici kockarskog reketa, na ime kojega kockarska mafija, pod zaštitom države, svake godine od građana uzme ogromne sume novca navodeći pri tom primjer općine čiji godišnji budžet je za tri miliona manji od ukupnog prometa kladionica koje posluju u toj općini.

Na kraju izlaganja Alispahić je pozvao na formiranje širokog fronta za zabranu kockarnica i kladionica, navodeći primjer Rusije, jer je država obavezna štititi svoje građane od svakog zla, pa i od kockarske zaraze poentirajući kako će ova država steći moralni kredibilitet onog časa kad zakonom zabrani sve vrste tzv. igara na sreću.

Naredna tribina je u subotu 19. decembra 2015. godine kada će gost biti dr. hfz. Safet Halilović.