Firmi “Madi” d.o.o. dodijeljen halal certifikat

Firmi “Madi” d.o.o. dodijeljen halal certifikat

Direktoru i vlasniku firme ‘'Madi” d.o.o. gosp. Ishaku Jabandžiću halal certifikat uručio je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović na svečanosti koju je firma ‘'Madi” d.o.o. organizirala povodom implementacije zahtjeva halal standarda.

Firma Madi d.o.o Tešanj osnovana je 1994. godine i u svom početnom obliku najprije se bavila trgovinom mješovite robe i prodajom bijele tehnike. U ovim oblastima prisutni su i danas. Prateći potrebe tržišta u prehrambenoj industriji 2000. godine počela je sa proizvodnjom pilećih proizvoda, što će posmatrajući iz današnje perspektive odrediti konačno pozicioniranje firme Madi. Od 2007. godine uvodi i program polutrajnih proizvoda, i danas se na tržištu širom Bosne i Hercegovine pojavljuje sa oko 50 proizvoda. Firma ‘'Madi” prema statističkim podacima u posljednjih nekoliko godina nalazi se na visokom trećem mjestu po ukupno ostvarenoj proizvodnji i preradi piletine u Bosni i Hercegovini.

U okviru svečanosti dodjele halal certifikata, kojoj su prisustvovali svi imami Medžlisa Islamske zajednice Tešanj, održana je prezentacija na temu ‘'Značaj i uloga Agencije za certificiranje halal kvalitete za Islamsku zajednicu u BiH”. O navedenoj temi govorio je mr. Osman Kozlić, predsjednik Upravnog odbora Agencije. O halal tržištu govorio je direktor Agencije gosp. Amir Sakić, a prisutnima su se obratili i direktor proizvodnje gosp. Edin Jabandžić, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, načelnik Općine Tešanj gosp. Fuad Šišić i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Muftija zenički u svojoj besjedi izrazio je zadovoljstvo što je firma ‘'Madi” uskladila svoje proizvodne pogone s islamskim propisima i zahtjevima halal standarda te tako ispunila potrebe krajnjih potrošača. Također, muftija se zahvalio direktoru Agencije za certificiranje halal kvalitete gosp. Amiru Sakiću i predsjedniku Upravnog odbora Agencije mr. Osmanu Kozliću na korisnim informacijama o značaju i ulozi Agencije za certificiranje halal kvalitete, a glavnom imamu mr. Fuad ef. Omarbašiću i predsjedniku IO MIZ Tešanj gosp. Zehrudinu Kruški muftija je čestitao na tome što su imamima omogućili praktičan uvid u proizvodnju halal hrane.

rijaset.ba